Praha 8 získala dotaci 103 milionů pro ZŠ Lyčkovo náměstí

12.10.2023 19:06 | Tisková zpráva

Městské části Praha 8 se podařilo získat přes 100 mil. na dostavbu pravého křídla ZŠ Lyčkovo náměstí, kde vznikne jídelna, kuchyně a tělocvična. Dotaci od hlavního města schválilo zastupitelstvo města.

Praha 8 získala dotaci 103 milionů pro ZŠ Lyčkovo náměstí
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

„Platné stavební povolení už máme a získat peníze byl poslední problém, který nám bránil začít vybírat stavební firmu. Celkem by stavba měla stát zhruba 250 milionů, další peníze máme přislíbené v následujících letech,“ říká Matěj Fichtner (ANO), místostarosta Prahy 8 pro školství.

„Dostavbu ZŠ Lyčkovo náměstí intenzivně řešíme už od minulého volebního období. Velký dík patří řediteli školy Janu Kordovi, který spolu se zástupci radnice neúnavně bojoval za kvalitní zázemí pro své žáky. Společně jsme se museli vypořádat s námitkami některých okolních bytových domů, které byly podávány v rámci povolovacích procesů stavebních úprav a ohrožovaly dostavbu školy,“ připomíná Tomáš Slabihoudek (TOP 09), radní MČ Praha 8. U této základní školy je naplánovaná přístavba ještě levého křídla, ve kterém vznikne 8 až 12 nových tříd. V tuto chvíli probíhá projektování.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29501 lidí

Základní škola Lyčkovo náměstí je velmi oblíbená a při letošním zápisu musela řešit výrazný převis prvňáčků. Dokonce hrozilo, že se bude muset losovat. Praha 8 proto spádovou oblast školy, aby ulice s novou výstavbou patřily pod školy, které nejsou tak vytížené. To ale samo o sobě samozřejmě není řešení a nebude to stačit. Městská část proto pracuje na tom, aby v této základní škole vznikly nové detašované třídy a spádoví zájemci mohli nastoupit právě sem.

Nové třídy plánujeme v bývalé poště na Karlínském náměstí a další vznikne v prostorách bývalé Karlínské pivnice na adrese Březinova 513/2. Definitivním řešením nedostatku školských kapacit v této oblasti bude ale až nová základní škola, která vyroste na Rohanském ostrově.

Tím ale investice do škol a školek na Osmičce skončit nemohou. I Praha 8 se potýká s nedostatkem kapacit zejména v základním školství, který je důsledkem demografického vývoje a podceněním investic do nových staveb a přístaveb v minulých letech.

„V Praze 8 máme spočítané, že do základního školství musí putovat investice za více než 2 miliardy korun a je jasné, že samotná městská část tento deficit bez finanční pomoci hlavního města a státu nezvládne. Právě investice do školství se musejí stát v příštích letech celoměstskou prioritou. Budeme apelovat na koalici, aby si to uvědomila. V této situaci není možné, aby šla většina investic do dopravních staveb,“ dodává Matěj Fichtner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…