Kořeny české hudby

Před vznikem Zeleného zpěvníku, který obsahuje několik desítek tradičních českých písní, existovala dlouhá historie české hudby. Kořeny české hudby položila hudba duchovní. 

První takovou dochovanou písní je skladba "Hospodine, pomiluj ny," která vznikla přibližně v 10. století. Tato staroslověnská skladba je považovaná za první dílo v historii české hudby.

Další významnou písní české hudební historie je svatováclavský chorál, známý také jako "Svatý Václave, vévodo české země." Tato píseň pochází z 12. století a objevila se v kronice Beneše Krabice z Veitmile. 

Skladba obsahuje tři pětiřádkové sloky a končí refrénem "Kyrie eleison," což znamená "Pane, smiluj se!". V tomto případě je apel směřován k Svatému Václavovi. Autorství této písně je dodnes předmětem mnoha diskuzí. 

Není úplně jasné, zda ji složil arcibiskup Arnošt z Pardubic, arcibiskup Jan Očko z Vlašimě, nebo zda spolupracovali na jejím vzniku oba muži zároveň.

Znáte je?

Píseň je základním prvkem hudebního projevu. Může být ryze vokální nebo může mít nástrojový doprovod. 

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Může být zpívaná jednotlivcem nebo více zpěváky současně, v takovém případě mluvíme o sboru. V populární hudbě se pro pojem píseň často používá také anglické slovo "song."

Umělé písničky vznikaly v úzkém vztahu k lidovým písním, je však třeba si uvědomit, že každá lidová píseň má svého prvotního tvůrce, i když zůstává často anonymní. V Evropě se umělé písničky objevily ve 14. a 15. století v podobě balad a madrigalů. Rozmach tvorby umělých písní přišel s romantismem 19. století, a v různých zemích vznikaly osobité hudební styly, jako francouzský šanson nebo americká country hudba.

Zelený zpěvník Já písnička 1 nám tak připomíná nejen krásu tradičních českých písní, ale i bohatou historii české hudby, která sahá hluboko do minulosti. Je to poklad, který nás spojuje s našimi hudebními kořeny a připomíná nám, jak důležitou roli hudba hraje v našem životě.

Kvíz: Písničky našeho dětství ze zpěvníku Já, písnička. Všech 10 otázek zvládnou jen ti nejlepší

Zdroje: cs.wikipedia.org, kancional.cz, www.zsskolnikaplice.cz