Život Františka Řeháka byl ve své podstatě jako filmový scénář, plný vzestupů a pádů, ale především odvahy a humoru, kterými zaséval radost do života těm, kteří ho znali. Bohužel se však potýkal s mnoha problémy, včetně těch zdravotních, které měly velmi smutnou dohru.

Nezapomenutelný pan Lorenc

V roce 1976 se Řehák proslavil rolí pana Lorence v kultovním filmu Na samotě u lesa, kde ztvárnil líného, ale srdcem velkého zedníka Lorence, který se s humorem a moudrostí vyrovnával se všedními výzvami života.

Jeho jednoduché, ale dojemné repliky z tohoto filmu se vryly do paměti diváků a učinily z něj ikonu českého filmového humoru. Jeho výkon nebyl jen hereckou zkušeností, ale také inspirací pro mnohé, kteří viděli v panu Lorencovi moudrého učitele životních lekcí.

Ve stáří mu hrozila ztráta střechy nad hlavou

S nemalým smutkem ve svém srdci řešil nejen své zdravotní problémy, ale i hrozbu bezdomovectví. S manželkou Věrou, se kterou sdílel 63 let života, čelili prodeji svého domova. Přišli o střechu nad hlavou, kterou nazývali domovem, a jejich důchody nestačily na to, aby si mohli dovolit nové bydlení.

I přesto, že čelil nejistotě a smutku, neztrácel svou nezlomnou sílu a smysl pro humor. Jeho úsměv zůstal jeho nejsilnějším nástrojem, i když se musel vypořádat s výzvami, které mu život přinesl. Jeho příběh nám připomíná nejen jeho herecký talent, ale i jeho lidskost a odhodlání. Ukazuje nám, že i v těch nejtěžších chvílích může lidská síla a láska k životu zůstat neporušená.

Skončil skutečně na vozíku

V posledních letech svého života se František Řehák ocitl skutečně na vozíku, na němž se pohyboval i Na samotě u lesa, kvůli zhoršující se nemoci.

A navíc se musel utkat i s tím nejhorším – nemocí svého syna Ivana, který rovněž zdědil herecké geny. Hrál v divadle a věnoval se dabingu a filmu, ale rakovina, s níž bojoval dva roky, jej v 63 letech přemohla. To tehdy již třiadevadesátiletého herce položilo a po synově pohřbu na vše rezignoval. Zhoršil se mu psychický stav a doslova se utrápil k smrti. Ivana tak následoval po pouhých 63 dnech.

Na jeho nezapomenutelnou roli "zedníka" pana Lorence, který "pracuje" za deset korun na hodinu, se podívejte v této ukázce:

Zdroj: Youtube

„František prostě usnul a už se neprobudil. Šlo to rychle za sebou, syn a teď i František. Krátce před skonem si ještě telefonoval se sestrami,” uvedla po jeho smrti pro deník Blesk jeho manželka.

Přestože nás v roce 2017 opustil, jeho dědictví zůstává žít ve filmech, v srdcích těch, kteří ho milovali, a v poučeních, které nám zanechal. Jeho role pana Lorence nebyla jen hereckým výkonem; byla to životní lekce, kterou nám daroval. Můžeme si odnést jeho poselství o síle, odvaze a smyslu pro humor do našich vlastních životů, jako trvalou památku na jednoho z nezapomenutelných českých herců.

Zdroje: www.regiony24.cz, www.lifee.cz, www.novinky.cz, cs.wikipedia.org/wiki/František_Řehák