Zemřela milovaná Eva Rysová († 91)

Eva Rysová foto: youtube
Eva Rysová foto: youtube

Ve věku 91 let nás ve čtvrtek (12. října) opustila legendární Eva Rysová, která ztvárnila nezapomenutelnou babičku Roznerovou v seriálu Bouřlivé víno. Zemřela v domově pro seniory, kam ji její rodina před časem umístila, protože její zdravotní stav se velmi zhoršoval. Před několika dny byla dokonce hospitalizována v nemocnici. Informoval o tom portál pluska.sk.

Eva Rysová se narodila 16. srpna 1932 v Hajnáčce. Po ukončení středního gymnázia v Lučenci v roce 1955 absolvovala studium herectví na Vysoké škole múzických umění (VŠMU) v Bratislavě. Své herecké působení zahájila v období 1955 až 1960 v Armádním divadle v Martině. Následně strávila pět let v Krajském divadle v Trnavě. V roce 1966 se připojila k činohře Nové scény v Bratislavě.

Jako divadelní herečka excelovala jak v psychologicky náročných ženských rolích, tak i v komediálních postavách. Zahrála si například Isménu v Sofoklově Antigoně, Olgu v Čechovových Třech sestrách, Gertrudu v Shakespearově Hamletovi a Irinu Arkadinovou v Čechovově Čajce. Ve svých komediálních výkonech zazářila jako Agnesa v Molierově Škole žen, Helena ve Shakespearově hře Sen noci svatojánské a Rosaura v Goldoniho Mazané vdově.

článek pokračuje na další stránce…