Hlavní obsah

Zemřela herečka Eva Rysová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V 91 letech zemřela slovenská herečka Eva Rysová. Proslavily ji nejen desítky divadelních rolí, ale také desítky pracovních příležitostí v televizi a ve filmu. Úmrtí oznámila bratislavská Nová scéna s tím, že oblíbená umělkyně zesnula ve čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská herečka Eva Rysová, srpen 2017.

Článek

Slovenská média dále informují, že Rysová zemřela v domě pro seniory, kde v poslední době žila. „Rodina ji tam přemístila, protože na tom už byla zdravotně velmi špatně. Před pár dny byla dokonce v nemocnici, protože měla zápal plic,“ uvedl zdroj pro web pluska.sk.

Rysová patří ke slovenským hereckým legendám. V divadle začala hrát již v polovině 50. let. Aktivní kariéru pak ukončila až v roce 2019. Slovenští diváci si ji oblíbili v poslední době hlavně díky seriálu Bouřlivé víno, kde hrála „babku Roznerovou“.

Úspěšný vnuk

Byla vdaná za pediatra Alojze Suchánka, s nímž se seznámila při natáčení. Jejich jediný syn Michal žil v Kanadě. Díky němu se stala i babičkou. A právě její vnuk převzal rodinnou hereckou štafetu, jak informuje slovenský web Pravda.sk.

Už ve dvanácti letech hrál v reklamách vysílaných v USA a Kanadě. Později se objevil v seriálu Akta X, kde ztvárnil postavu Spendera. Asi jeho nejznámější rolí zůstává účinkování ve filmu Edison: Čaroděj ze země Oz, kde ztvárnil malého Jacka Maloneyho, a byl za to nominován na cenu Emmy.

Eva Rysová (1932-2023)

  • Po ukončení studií nastoupila do Armádního divadla SNP v Martině (1955-1960). Její první role byla Hanka v Karvašově Pacientovi 113.
  • V Krajském divadle v Trnavě působila dalších pět let a jeden rok v Krajském divadle Nitra.
  • Jak informují Divadelní noviny, v roce 1966 nastoupila do souboru divadla Nová scéna v Bratislavě, kde působila čtyřicet let: Olga (Tři sestry, 1972), Gertrúda (Hamlet, 1974), Irina Arkadinová (Racek, 1976), nicméně využila i smysl pro komedii a grotesku: Pokorná (Jožko Púčik a jeho kariéra, 1979, Bělořítka (Kocúrkovo, 1982), Vybubnováná (Najdúch, 1983), Ženichova matka (Malomeštiak, 1985).
  • Hrála i v mnoha televizních inscenacích a filmech (Americká tragédie, Portrét Doriana Graye, Eden a poté Olejkár), v seriálu Bouřlivé víno televize Markíza.
  • Pracovala i pro Slovenský rozhlas a věnovala se dabingu.
  • V roce 2003 získala Křišťálovou růži a v roce 2005 byla oceněna Cenou Karla Čapka.
  • V létě 2019 oznámila konec své herecké kariéry.

Reklama

Související témata:
Eva Rysová (Suchánková)

Výběr článků

Načítám