InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čtení se Zauzlínou

    pátek 24.5 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech

  • Petr Maurenc: Gladiátoři - výstava

    pátek 24.5 18:30 - Biograf Kotva Lidická 2110, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Opravený průchod mezi Velkým náměstím a Palackého sady v Písku je otevřený

PÍSEK - Úderem pravého poledne se v pátek 13. října otevřel po rekonstrukci veřejnosti průchod mezi Velkým náměstím a Palackého sady v Písku. Oprava začala 26. června a průchod se teď pyšní novou podobou s moderními prvky.

Průchod v minulosti náležel majiteli domu na Velkém náměstí a v Palackého sadech. Prostor byl dlouhá léta bez údržby a chátral. Na jeho špatný stav upozorňovali obyvatelé i turisté. Představitelé města se s majitelem snažili dohodnout podmínky, za jakých by se dal průchod opravit. To se ale nepodařilo a loni město domy, které k průchodu patří, koupilo.

„Dům jsme koupili proto, aby ostudný průchod dobře vypadal a myslím, že to se povedlo. Nezbývá než doufat, že dlouho vydrží v tak hezkém stavu, v jakém je teď," podotkl starosta Písku Michal Čapek, který spolu s místostarostou Michalem Přibáněm a dalšími zástupci města a zhotovitelské firmy slavnostně přestřihl ve 12 hodin pásku a průchod se tak otevřel lidem.

Ti během pár minut začali zkratky mezi náměstím a parkem využívat. „Je to úplně něco jiného než dřív, vždyť to bylo hrozné, smrad, špína... Teď to tu vypadá moc hezky, čisté, světlé, moc se mi líbí ty zabudované svítící pruhy. Jen aby to brzy lidi zase nezničili, víte, jak to dneska je," popsala jedna z prvních průchozích, Marie Šindelářová.

V průchodu vymalovaném smetanovou barvou zmizely staré vitríny ze stěn a část průchodu zdobí nová moderní svítidla, nová dlažba i dveře do domů. Zajímavým prvkem je střešní okno. Na dodržování pořádku dohlédnou bezpečnostní kamery.

Rekonstrukci provedla společnost RR zednické práce. „Práce šly podle plánu, se žádným problém jsme se nesetkali. Doufáme, že se bude veřejnosti průchod v nové podobě líbil," řekl za zhotovitelskou firmu Roman Růžička. Oprava vyšla na téměř 2,8 milionu korun bez daně.

 

 

Diskuse k článku - 6 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • hdk 

    Reagovat

     

    Průchod je takový vkusně "velkoměstský". Moc se vám povedl.

    Vloženo 15.10.2023 16:11:48

  • Hana 

    Reagovat

     

    to se povedlo, krásný průchod.

    Vloženo 13.10.2023 21:05:12

  • písečák 

    Reagovat

     

    Jsem zvědav jak dlouho odolá řádění primitivů.

    Vloženo 13.10.2023 15:40:29

  • Ing.arch. 

    Reagovat

     

    Kdo polvolil tu nevkusnou reklamu nad průchodem? Městský architekt a památkář? Co tomu říkají písečtí architekti? Fuj! To má paní Trambová krásný pohled z okna své kanceláře na dobře prosperující kulturní město.

    Vloženo 13.10.2023 13:35:16

    • Ivan 

      Reagovat

       

      Paní trambovou léta nezajímá nic jiného,než jak vytriskat co nejvíce peněz z akce plavecký stadion,nemá už dávno na radnici co dělat ✌️✌️✌️

      Vloženo 13.10.2023 16:45:43

      • Vladimír 

        Reagovat

         

        Souhlas

        Vloženo 15.10.2023 20:16:32

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace