OBRAZEM: Sítě plné ryb, východ slunce nad rybníkem a přátelé. Výlov Rožmberka neomrzí, tvrdí rybáři

Tisíce ryb opět vydá největší český rybník Rožmberk. U Třeboně v pátek začal třídenní výlov. Z teplého počasí rybáři nejsou nadšení, protože rybám neprospívá. Bez ohledu na to jim ale práce dělá pořád radost a výlov Rožmberka je pro ně výjimečnou událostí.

Třeboň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Pěšáci, nadržte. Hajný, rozdávej,“ zní první povely při zátahu. Na své kolegy je křičí vedoucí střediska Rožmberk Stanislav Vestfál.

Přehrát

00:00 / 00:00

První zátah na rybníku Rožmberk u Třeboně sledovala Jitka Cibulová Vokatá

Průběh výlovu je pokaždé stejný, mění se ale počasí. A to letošní není úplně ideální.

„Noc byla teplá, takže musíme s lovením postupovat hodně opatrně, zkoušet to po menších porcích, abychom ryby odvezli živé a zdravé. Když máme teplejší vodu, je rozpustnost kyslíku jiná a ryby vydýchají loviště rychleji, než když je zima,“ vysvětluje Stanislav Vestfál.

S lopatou se u kádí otáčí vysokoškolačka Hana Svobodová. I když dělá víceméně pomocné práce, nestěžuje si. „Vůbec ne, každá práce je důležitá,“ říká a potvrzuje i to, že pohled na výlov Rožmberka nikdy nezevšední.

„To nemůže zevšednět. Jsme tady už od svítání a vidíme, jak se krásně probouzí slunce,“ dodává.

S výlovem pomáhá mnoho brigádníků, tak jako tihle kluci ze střední rybářské školy z Třeboně | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

K nejstarším rybářům, kteří loví rybník Rožmberk, patří šestašedesátiletý bývalý třeboňský baštýř František Radvanovský. Je sice už tři roky v důchodu, ale dobrovolně přišel.

„Rybařina je láska na celý život. Potkám se tady se spoustou kamarádů, které třeba celý rok nevidím,“ říká.

Podle předsedy představenstva Rybářství Třeboň Josefa Malechy letos rybník Rožmberk vydá zhruba 100 až 120 tun ryb. „To je takový podprůměr při lovení třeboňských rybníků. Letošní rok bude zřejmě pod průměrem desetiletého období, protože počasí nám úplně nepřálo. Nebyla zima, ryby nad sebou neměly ochranu ledu, takže na ně mohli všichni predátoři,“ popisuje.

Kilogram kapra živé váhy bude při výlovu Rožmberka a pak i na třeboňských sádkách stát stejně jako loni, tedy 119 korun.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme