Celebrity

14. října 2023 06:05

Vanesa Havlíková

Sídlo Karla Gotta se promění v muzeum. Připomeňte si historii slavné vily

Karel Gott (†80) patřil bezpochyby k nejlepším a nejuznávanějším českým zpěvákům, kterého zbožňovali lidé v Česku, ale i v zahraničí. Právě z toho důvodu se Ivana Gottová (47) rozhodla, že pro všechny fanoušky Zlatého slavíka již v příštím roce zpřístupní slavnou vilu v ulici Nad Bertramkou. Skvost, ve kterém zpěvák strávil velkou část svého života má více než 111 let dlouhou a vskutku zajímavou historii. Podívejte se na ty nejzásadnější momenty vily.

Legendární zpěvák během své téměř šedesátileté pěvecké kariéry dokázal vydělat velké jmění, které si po smrti umělce rozdělili jeho nejbližší. Vůbec největší skvosty skrývá jeho vila v ulici Nad Bertramkou, kterou se vdova Ivana rozhodla v příštím roce zpřístupnit veřejnosti.

Rozhodnutí vilu opustit a zpřístupnit ji fanouškům zesnulého zpěváka, učinila společně se svými dcerami. Muzeum ponese název VILLA GOTT. „Rozhodla jsem se spolu se svými dcerami, že u příležitosti Karlových nedožitých pětaosmdesátých narozenin a čtvrtého výročí jeho odchodu, zpřístupníme náš dům v ulici Nad Bertramkou. Uvidíte naši milovanou vilu autenticky tak, jak v ní můj muž žil v letech 1974 až 2019,“ prozradila Ivana s tím, že by její rozhodnutí Karel určitě schvaloval

Čtěte také: Ivana Gottová učinila zásadní rozhodnutí kolem Bertramky. Slavnou vilu otevře pro veřejnost

Historie vily

V minulosti stál na místě slavné vily jen malý domek, který byl později nahrazen větším sídlem z opuky, který dostal jméno po tehdejších majitelích Františce Bertramské ze Zornfelsu a Františkovi z Bertramu, kteří pozemky získali v dražbě roku 1743. O několik let později byla poté vila architekty upravena do podoby předměstských vil.

Koncem 18. století vilu vlastnili manželé Duškovi, u kterých často pobýval a tvořil světoznámý skladatel Wolfgang Amadeus Mozart. Vila, kde Gott se svou rodinou žil, byla k původnímu objektu přistavěna až v roce 1912, a to na popud hudebního nakladatele Mojmíra Urbánka mladšího, kterému dům patřil až do roku 1948.

V polovině 60. letech se do sídla nastěhoval tehdejší generální ředitel Vodních staveb Praha a pozdější ministr stavebnictví ČSSR Karel Polák (98), jenž v roce 1974 vilu na Bertramce směnil s rodinou Karla Gotta za moderní americký bungalov v pražských Strašnicích, který Gottovi vlastnili. Za slavné sídlo tak Karel vlastně nic nezaplatil a ještě vydělal. Po výměně totiž Polákovi Gottovým dopláceli 536 040 Kčs.

Přečtěte si: Karel Gott během kariéry vydělal přes miliardu korun. Dědicům konto navyšuje i po smrti

Ivana měla velký podíl na změnách ve vile

Jakmile se do vily zpěvák nastěhoval, začal do ní investovat nemalé částky. Sídlo o dispozici 4+1 je velmi luxusně vybavené. Nechybí dřevěné stropy, masivní jídelní stůl, rozsáhlá knihovna, luxusní nábytek, perské koberce, hodnotné obrazy, klavír a další.

Karel Gott by oslavil 84. narozeniny:

Velké změny nastaly v roce 2004, kdy se do domu nastěhovala Ivana, která vilu začala postupně renovovat. Vůbec největší rekonstrukcí prošlo sídlo ale v roce 2017, kdy už rok patřilo manželce Ivaně. Dům se o téměř tři čtvrtě metru zvedl a v podkroví vzniklo království pro dcery Charlotte (17) a Nelly (15). Po rekonstrukci si legendární zpěvák užil vilu pouze necelých pět let, navždy odešel 1. října 2019. Již v druhé polovině příštího roku se má z vily s dlouholetou historií stát VILLA GOTT, která fanouškům přiblíží život Gottových.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.