Česko zná nové boxerské šampiony. The Ring 8 přinesl skvělé zápasy, Plzeň viděla velký odpor outsiderů

Česko zná nové boxerské šampiony. The Ring 8 přinesl skvělé zápasy, Plzeň viděla velký odpor outsiderů Bitva mezi Jiřím Kordou a Zdeňkem Marelem | zdroj: FOTO: Se svolením Patron Boxing

Osmý galavečer boxerské stáje Patron Boxing je minulostí a v hale TJ Lokomotiva Plzeň byli korunováni dva domácí šampioni. Oba naprosto zaslouženě, Patrik Baláž (10-4, 4 KO) i Vladimír Řezníček (14-5-2, 6 KO) předvedli skvělé výkony. Ale nepředbíhejme.

Už první duely hlavní karty naznačily, že to papíroví favorité nebudou mít – až na výjimky – na pátek třináctého vůbec snadné. Armén Arsen Poghosyan (3-1-1, 2 KO) i bosenský tvrďák Džemal Bosnjak (7-7, 5 KO) sice nakonec zvítězili před limitem, mladý Dočekal prvně jmenovanému a veterán Svačina tomu druhému dělali velké problémy. A minimálně Bosnjak nechal rozboxovat Svačinu do takových otáček, až to vypadalo na velký výsledkový šok. „Pavouk“ z Přerova ale nakonec musel zápas kvůli zranění vzdát po čtvrtém kole.

Velkou pohodu posledních týdnů a vlastně i celého letošního roku potvrdil na západě Čech slovenský talent Viliam Tankó (2-0, 2 KO). Ira Michaela Kellyho poslal poprvé na koleno snad do pěti vteřin od úvodního gongu a zápas pak už moc dlouho netrval. A „Gypsy Warrior“ následně zopakoval, co už říkal v rozhovoru pro Patron Boxing v minulém týdnu: „Chci se do dvou let stát mistrem světa.“

Podobně dravě nastoupil do svého souboj také Lukáš Šimek (5-1-1, 3 KO), který vlétl na zkušeného Poláka Przemyslawa Biniendu (2-47, 2 KO) doslova jako uragán a kdyby se v Česku dělaly úderové statistiky, v případě 38letého plzeňského patriota bychom se za necelé jedno kolo dostali možná na stovku ran. Soupeř prostě neměl nejmenší šanci dostat se do zápasu, natož přežít. 

Preciznost coby klíč k triumfu naopak zvolili Jakub Kasl (3-3, 2 KO) a Lukáš Hudler (5-0, 4 KO), kteří postupně své protivníky zlomili. Kasl zvítězil v kole číslo čtyři, 19letý talent Spejbl Gymu pak už ve třetí tříminutovce. 

První těžkotonážní souboj večera mezi Majlekem Wartalskim (3-0, 3 KO) a Tomášem Pollákem (1-5) ukázal, jak to vypadá, když na sebe narazí dva rozdílné styly. Ač to tak s ohledem na figury obou nemuselo vypadat, tím šikovnějším a techničtějším v ringu byl Pollák a v prvním dějství soupeře skvěle a čistě trefoval. Od druhého ale Wartalski zvýšil obrátky, vyvinul ještě větší tlak a jeho soupeř mu nakonec podlehl.

To Ital Andrea Pesce (8-22-4, 2 KO) tlaku Tomáše Šálka (20-4, 13 KO) odolat dokázal. Alespoň teda v tom ohledu, že s ním se ctí doboxoval všechna vypsaná kola. A že do hosta z pod Alp vyházel bývalý český šampion těžké váhy opravdu slušné bomby. Krom jednoho lehkého zavrávorání v kole číslo dvě, ale Pesce žádnou slabost neukázal. A občas donutil soupeře ukázat také, jak pevnou má obranu.

Hodně blízko překvapení pak byl vytáhlý Bulhar Nikola Stoyanov (4-7, 1 KO). Ten nejdříve nechal slovenského šikulu Mária Zábojníka (10-0, 4 KO) ukázat jeho pohybové i úderové dovednosti, aby se následně rozhodl ukázat také něco ze svého arzenálu. A krom tvrdé brady to byly neméně tvrdá kladiva, kterými slovenského favorita trápil. A minimálně čtvrté a páté kolo si mohl díky nim ukrást pro sebe. Celý zápas ale nakonec ovládl Zábojník. 

„Tvrdý soupeř, opravdu tvrdý. Ve druhém kole mě tam i nahulil. Ale to desáté vítězství je doma,“ usmíval se po triumfu unavený sympaťák z Dubnice nad Váhom. A následně se mu v ringu připomněl i soupeř, se kterým měl boxovat už v Plzni. Brněnský bijec Milan Procházka (5-4, 4 KO). Ostatně, 30. prosince zamíří The Ring do slovenské metropole a Bratislava by si mohla tento duel užít ještě více než by si ho určitě užila Plzeň.

Ta si rozhodně užila fantastickou šestikolovou štípanou mezi Jirkou Kordou (4-6-1, 3 KO) a Zdeňkem Marelem (2-0-1, 2 KO). Domácí bijec vstoupil do duelu fantasticky, poslal vytáhlého a nažhaveného protivníka už v prvním kole na zadek a dlouho měl navrch díky svým očím a přední ruce. Ovšem zástupce Spejbl Gymu ukázal, čím je tato tělocvična pověstná. Neustále šel vpřed. Dlouhé kombinace. Tvrdost. A nakonec válka, kterou nerozhodli ani bodoví, a tak musel ringový zvednout ruku nad hlavu oběma – remíza.

A ony zmíněné titulové bitvy?

Patrik Baláž (10-4, 4 KO) toho sice moc nenamluví, ale když už něco řekne, tak to platí. Před duelem s Honzou Šindelářem (7-1, 6 KO) slíbil koncentrovanost a ruce nahoře po celý zápas. A to také splnil. A v ringu dominoval. Ukázal zkušenosti, když se od „Šmouly“ nenechal přetlačit a kolo po kole svojí rychlostí a šikovností získával pro sebe. 

Soupeř se sice snažil, několikrát zkusil nachytat Baláže zvedákem stejně, jako se to povedlo jeho kamarádovi Vladimíru Lengálovi, olomoucký šikula ale tentokrát udržel pozornost po celých třicet minut boje. A mohl slavit triumf 3-0 na body (100-90 a 2x 99-91). „Asi mi to ještě ani nedochází. Nechci řešit, co bude dál. Nechávám to na Patrikovi (Knoppovi) coby svém promotérovi, který se o mě skrze Patron Boxing moc hezky stará,“ usmíval se po duelu málomluvný šampion.

Nu a hlavní šlágr večera? Naplnil očekávání. Vladimír Řezníček (14-5-2, 6 KO) a Adam Kolařík (5-4, 5 KO) se do sebe zaklesli jako skuteční novodobí gladiátoři. Kolo a půl odolával prvně jmenovaný neustálému tlaku svého protivníka. „Ve druhém kole mě tam i nahulil,“ přiznal po duelu vítěz. 

Jenže postupně začal Řezníček potvrzovat pověst šikovného bijce se skvělým okem a tvrdým kontrem. Kolařík si stále častěji začal nabíhat na údery domácího bijce, který hezky navíc varioval pásma – zasahoval jak spodky, tak také hlavu. Už v pátém kole dostal jihočeského ranaře do problémů. A v kole číslo šest po další tvrdé přestřelce nakonec Kolaříka definitivně poslal k zemi. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Patron Boxing (@patronboxing)

„Hodně se Adam zlepšil. Opravdu. Už to není jen hospodský rváč jako dříve. Byl to těžký souboj. Za pás jsem rád. Chci ho věnovat svému rodinnému týmu z Atom Gymu, kamarádům a také přítelkyni, se kterou máme 3. ledna termín porodu (dcery),“ usmíval se už pětatřicetiletý bijec, který tak ukázal, že stále rozhodně nepatří do starého železa. 

A že si zaslouží trilogii s rivalem Vasilem Ducárem, se kterým před pěti lety remizoval a loni v Lucerně prohrál po deseti kolech na body. „On byl tehdy v laufu, snad pět zápasů za rok, já měl delší pauzu a necelé dva měsíce na přípravu. Teď jsem rozjetý, na vítězné vlně, tak uvidíme, zda to vyjde,“ dodal Řezníček poté, co zhlédl video-zdravici od Ducára.

Vlak se jmenovkou Patron Boxing nezastavuje, naopak. Teprve nabírá rychlost. Další zastávka – 30. prosince 2023 v Bratislavě.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY GALAVEČERA THE RING 8 V PLZNI (velkým písmenem vítěz):

Křížová váha, 10x3 minuty o volný český titul: VLADIMÍR ŘEZNÍČEK (14-5-2, 6 KO) vs. Adam Kolařík (5-4, 5 KO) – TKO 6. kolo

Těžká váha, 6x3 minuty: TOMÁŠ ŠÁLEK (20-4, 13 KO) vs. Andrea Pesce (Itálie, 8-22-4, 2 KO) – 3:0 na body

Super velterová váha, 10x3 minuty o volný český titul: PATRIK BALÁŽ (10-4, 4 KO) vs. Jan Šindelář (7-1, 6 KO) – na body (100-90, 2x 99-91)

Super velterová váha, 6x3 minuty: MÁRIO ZÁBOJNÍK (SVK, 10-0, 4 KO) vs. Nikola Stoyanov (Bulharsko, 4-7, 1 KO) – 3:0 na body

Polotěžká váha, 6x3 minuty: Jiří Korda (4-6-1, 3 KO) vs. Zdeněk Marel (2-0-1, 2 KO) - remíza

Těžká váha, 4x3 minuty: MAJLEK WARTALSKI (Polsko, 3-0, 3 KO) vs. Tomáš Pollák (1-5) – RTD po 2. kole

Polotěžká váha, 4x3 minuty: LUKÁŠ ŠIMEK (5-1-1, 3 KO) s. Przemyslaw Binienda (Polsko, 2-47, 2 KO) – TKO 1. kolo

Super lehká váha, 6x3 minuty: Mike Juřík (6-8, 5 KO) vs. JAKUB KASL (3-3, 2 KO) – TKO 4. kolo

Super lehká váha, 4x3 minuty: LUKÁŠ HUDLER (5-0, 4 KO) vs. Rafail Melnyk (Ukrajina, 1-5, 1 KO) – TKO 3. kolo

Super lehká váha, 4x3 minuty: VILIAM TANKÓ (SVK, 2-0, 2 KO) vs. Michael Kelly (Irsko, 9-11-1, 3 KO) – TKO 1. kolo

Těžká váha, 6x3 minuty: DŽEMAL BOSNJAK (Bosna, 7-7, 5 KO) vs. Jiří Svačina (15-59, 4 KO) – RTD po 4. kole

Super lehká váha, 4x3 minuty: ARSEN POGHOSYAN (Arménie, 3-1-1, 2 KO) vs. Petr Dočekal (3-5, 2 KO) – TKO 2. kolo

Zdroje:  Tisková zpráva Patron boxing

Nejnovější články