V sobotu 7. října zažila izraelská společnost podobný otřes jako Američané během jedenáctého září 2001.

Mezi palestinským teroristickým hnutím Hamás a Izraelem se rozhořel tvrdý válečný konflikt, který šokuje svou krutostí. Izrael hlásí přes dvanáct set civilních obětí a okolo sto padesáti unesených do Gazy, mezi nimiž je mnoho dětí, přeživších holokaustu i zahraničních státních příslušníků.

V odvetné reakci je na straně Palestinců na osmnáct set mrtvých, v Gaze navíc chybí elektřina a voda, kterou Izrael odmítá pustit do té doby, než teroristé propustí všechny své zajatce.

Novinář a televizní reportér Jakub Szántó, který od roku 2013 pracoval v České televizi jako zpravodaj pro Českou televizi, představuje svým účtem na platformě X vyvážený zdroj informací pro více než 94 tisíc sledujících.

Je také autorem knih Za oponou války: Zpravodajem na Blízkém východě a Z Izrastiny s láskou. Jaké knihy a filmy doporučuje pro lepší pochopení jednoho z nejsložitějších konfliktů moderních dějin?

Noa Tishby: Izrael. Země, kterou nikdo nechápe

Izraelská producentka a aktivistka Noa Tishby, která žije ve Spojených státech, předkládá zbrusu nový a svěží pohled na zemi, jež rozděluje svět.

„Vypráví příběh upřímně ze svého úhlu. Její prarodiče bojovali za nezávislost, rodiče zakládali kibucy. Arabský pohled neakcentuje, ale její argumenty jsou velmi srozumitelné,“ popisuje Jakub Szántó publikaci, která funguje jako průvodce konfliktem pro začátečníky.

Noa Tishby působí také jako influencerka, na svém Instagramu pořádá online přednášky.

Břetislav Tureček: Nesvatá válka o svatou zemi

„Velmi respektuji reportáž, kterou zde Břéťa Tureček předkládá. Využívá zde svých dvacetiletých zkušeností na Blízkém východě a vychází ze setkání se stovkami lidí, od prezidentů po teroristy. Každý z nás máme vůči vztahu k Izraeli a Palestině určitý bias. Turečkův se přiklání k arabskému světu a jeho kniha je velmi poctivá, zasazuje ji do historických a politických souvislostí,“ vysvětluje Jakub Szántó.

Larry Collins, Dominique Lapierre: Ó Jeruzaléme

„Kniha, která je neustále vyprodaná, vypráví příběh o vzniku celého Izraele, a to s velkým porozuměním k oběma stranám,“ komentuje Jakub Szántó literaturu faktu napsanou způsobem, že ji to povyšuje na spektakulární historický román.

Tom Segev: One Palestine complete

„Je to pohled takzvaného nového izraelského historika. Pracuje s revizí sebepohledu, s mikro-historickými prameny, s dopisy, telegramy i rádiovými rozhovory se sto padesáti tisíci lidmi,“ představuje dvě knihy Szántó, který je sám nositelem doktorátu z moderních dějin.

Rashid Khalidi: The Iron Cage

„Měl jsem snahu najít co nejvyváženější palestinský zdroj. Ale ačkoli kniha akcentuje pouze palestinský pohled, odráží konkrétní politický názor, je kvalitním dílem profesora arabských studií na Kolumbijské univerzitě,“ glosuje Szántó.

Betlém

Ve filmu režiséra Yuvala Adlera hraje hlavní roli Tsahi Halevi, herec, kterého znáte ze seriálu Fauda a který právě posílil řady izraelských vojáků při operaci v Gaze.

Ve snímku Betlém má ale zatím jiné starosti: pracuje jako důstojník tajné služby, který se naoko spřátelí s bratrem teroristy. Věnuje se mu víc než vlastním dětem, než mu jeden zdroj prozradí, že ho informátor vodí za nos.

Valčík s Bašírem

Ve snímku režiséra Ariho Folmana se jeho autobiografický hrdina vydává za dávnými známými i dalšími lidmi, kteří mu mohou prozradit, jestli kdysi byl při krutých masakrech v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla.

Údolí slz

Seriál, který najdete na HBO, popisuje události z roku 1973, kdy arabské země vedené Egyptem a Sýrií zahájily překvapivý útok a téměř porazily Izrael. Podle Jakuba Szántó ukazuje „jizvy na duši i spektakulární bojové scény“.