Izraelská invaze do Gazy povede k dlouhé válce

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu chce podle svých slov co nejdříve zahájit neomezenou pozemní operaci v pásmu Gazy, přestože americká administrativa se obává jejích důsledků, řekl agentuře TASS Marwan Abu Al, považovaný za experta na arabsko-izraelský konflikt.

»Invaze do Gazy by vedla k poměrně dlouhé válce a mohla by izraelské armádě způsobit těžké ztráty,« řekl Abu Al, člen politbyra Lidové fronty pro osvobození Palestiny. »Ale Netanjahu, který stojí v čele nouzového kabinetu, je připraven přinést oběti, aby zachránil svůj politický obraz, který utrpěl újmu poté, co jednotky palestinského odporu pronikly do židovských osad.«

Podle Abú Ala izraelský premiér »hodně riskuje v zájmu vytvoření iluze vítězství nad Hamásem, protože pokud operace selže, bude za porážku zodpovědný on«. »Zřejmě očekává, že šíitská ozbrojená milice Hizballáh do konfliktu nevstoupí a bude respektovat pravidla hry v jižním Libanonu a omezí své údery v rámci solidarity s Palestinci na pohraniční oblast nebo na okupované oblasti Šebá a Kfarčúba,« upozornil.

Taková kalkulace podle něj vychází ze skutečnosti, že Teherán, který Hizballáh sponzoruje, má eminentní zájem na získání majetků v zahraničí. Expert však zdůraznil, že »proíránské síly již nastínily svůj postoj a invazi Izraele do Gazy by považovaly za překročení červené linie«.

Jak Abú Al poznamenal, nebezpečí, které pro Palestince představují plány Netanjahuova kabinetu na prodloužení konfliktu, spočívá v tom, že to povede k nucenému vysídlení mnoha lidí na jih enklávy, směrem k egyptským hranicím a Sinaji. »Není pochyb o tom, že bude následovat bezprecedentní humanitární katastrofa,« řekl.

(TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy