Jako záchranář si nepřijdu. Baďouček o vizi i znojemském prozření

Václav Baďouček na střídačce Znojma. | Foto: Michal Křepela

Loni Václav Baďouček zachraňoval rezervu Pardubic a v nelehké situaci obstál. Teď má před sebou podobný úkol - nakopnout k lepším výsledkům nováčka ze Znojma, který zatím v Chance lize tápe. „S hráči musíte hlavně mluvit, komunikace je základ," říká zkušený kouč v rozhovoru pro Hokej.cz

Loni jste pomohl zachránit téměř ztracenou sezonu pardubickému béčku, letos vás povolalo trápící se Znojmo. Připadáte si tak trochu jako trenér záchranář?
Jako trenér záchranář asi úplně ne, ale řekl bych, že v podvědomí lidí z hokejového prostředí je, že moje trenérské mise byly většinou úspěšné. A nejspíš proto mě oslovují.

Každopádně nynější situace se s tou loňskou v Pardubicích moc srovnávat nedá, ne? Pořád je začátek sezony.
Jak říkáte. Loni jsem k pardubické rezervě přišel v polovině listopadu a bodová ztráta byla už tehdy velká. Zkrátka bylo zaděláno na malér, přesto se nám podařilo sezonu zachránit, byť s výraznou pomocí pardubického áčka. Letos je to jiné, máme dostatek času zapracovat na nedostatcích a vtisknout mužstvu trošku jinou tvář.

„Máme dostatek času zapracovat na nedostatcích a vtisknout mužstvu trošku jinou tvář."

Jak by mělo vypadat nové „Baďoučkovo“ Znojmo?
Hru dopředu chci zjednodušit. Chci, abychom hráli přímočaře s velkým tlakem do brány. A určitých změn se samozřejmě dočká i obranný systém. Tým zůstal oproti loňsku z 90 až 95 procent nezměněný a mám pocit, že někteří hráči si pořád ještě neuvědomili, že hrají vyšší soutěž proti mnohem kvalitnějším a zkušenějším týmům.

Působíte na mě dojmem, že se s tím nebudete párat. Pokud si tohle hráči neuvědomí, sáhnete ke změnám…
Samozřejmě to tak je, a nejen u nás, ale všude. Hráči si tohle zkrátka musí uvědomit. Tady je to o to důležitější, že skok mezi soutěžemi byl pro některé obrovský. S majitelem klubu Pavlem Oherou jsme si dali týden na to, abych mohl hráče poznat a poté se rozhodneme, jakým směrem půjdeme dál. Konkrétní zatím být nechci, ale o změnách a případném doplnění kádru se určitě budeme bavit.

„Mám pocit, že někteří hráči si pořád ještě neuvědomili, že hrají vyšší soutěž."

Na druhou stranu i znojemští fanoušci si musí být vědomi toho, že přivést hráče v rozehrané sezoně není snadné. Trh je omezený.
Přesně tak. Trh není bezedný a my rozhodně nechceme jít cestou pokus omyl. Každý příchod, případně i odchod budeme pečlivě rozmýšlet. Cílem je vždycky přivést hráče, kteří vám reálně pomůžou.

Foto: hcplzen.cz

 Když se vrátíme k herním situacím, moc vám nefungují speciální formace. V přesilovkách i oslabeních se tým momentálně trápí.
Je to tak, ani přesilovky a ani oslabení nám v současné době moc nejdou. Musíme na nich zapracovat, protože speciální formace na téhle úrovni rozhodují zápasy, takže je to momentálně jeden z aspektů, na který se hodně soustředíme.

„Nechceme jít cestou pokus omyl. Každý příchod, případně i odchod budeme pečlivě rozmýšlet."

Za jak dlouho se změny v přesilovkách a oslabeních mohou reálně projevit?
Nějaký čas to vždycky chce. V obraně se změny provádějí relativně snáze, vše se dá přesně určit. V přesilovkách je to složitější. Zaběhnuté vzorce moc nefungují, protože soupeři nastudují video a ví na co se připravit, takže mnohem víc záleží na kvalitě hráčů a improvizaci, jak dokáží danou situaci na ledě vyhodnotit a rozhodnout se pro správné řešení.

Hodně se mluví o vlivu psychiky na sportovní výkon. Jaký dojem jste měl, když jste poprvé vešel do znojemské kabiny?
Nálada nebyla nejlepší, ale musím říct, že hlavy dole taky vyloženě nebyly. Zjišťoval jsem si informace, takže jsem věděl, že parta je ve Znojmě dobrá, což je vždycky základ pro to, abychom tým mohli někam posunout.

„S hráči musíte hlavně hodně mluvit. Komunikace je základ."

Co přístup k hráčům?  Jak se teď postarat o to, aby na ně nepadla pomyslná deka?
Musíte s nimi hlavně hodně mluvit. Komunikace je základ. Snažíme se hráčům ukazovat věci, které se nám v utkáních povedly spíš než ty, které se nám nepovedly. Je potřeba být pozitivní, byť logicky musíte pracovat i na nedostatcích. Nabádáme je k jednoduchému hokeji. Když začnete od malých věcí, postupně na ně můžete nabalovat větší věci, čímž se mužstvo začne zvedat.

Poslední zápas se Vsetínem už podle mě ukázal pokrok.
Bod ze Vsetína je pro nás výbornej. Odtamtud se body moc vozit nebudou. Po zápase jsme nad tím s klukama seděli a říkali si, že se v naší hře objevilo dost věcí, které po týmu chci, což bylo pozitivní. Hlavně bojovnost, která tam dřív podle mě tak úplně nebyla.

Mám to chápat tak, že hráči lajdali?
Spíš bych řekl, že ještě nebyli nastaveni v módu vyšší soutěže. Řada z nich podle mě pořád měla v hlavách loňský postup, ale tohle je jiná liga. Tady musíme všichni hodně přidat. Ať už v soubojích, tlaku do brány a tak dále…

„Za vítězství nad pardubickou rezervou budou mít kluci určitě něco slíbeného."

V sobotu vás doma čeká pardubická rezerva. To bude jiný zápas než se Vsetínem, ne? Už proto, že se potkají dva celky, které nutně potřebují bodovat.
Vyhrát doma je vždycky těžší. S hráči se o tom bavíme. Je potřeba, aby kluci nebyli přemotivovaní, to by je mohlo zablokovat. Do zápasu musíme jít s čistou hlavou. Pardubice mají kvalitní tým, většina jejich hráčů má bohaté prvoligové zkušenosti, takže je potřeba, abychom byli stoprocentně koncentrovaní.

Vypíšete speciální motivaci za výhru nad bývalými svěřenci?
Určitě budou mít kluci něco slíbeného. (usmívá se)

Mimochodem, do Znojma se vracíte po třinácti letech. Vybavily se vám vzpomínky?
Už je to dlouho, byl jsem tady v poslední extraligové sezoně, než se licence převedla na Kometu. Každopádně máme stejné prostory, jaké jsme měli tenkrát, takže s trochou nadsázky vím, které dveře kam vedou. Nemusím nic hledat. Hráči tady mají veškerý potřebný komfort, zázemí je ve Znojmě na první ligu nadstandardní. Teď je na nich, aby to vraceli na ledě.

Foto: hcorli.cz

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz