https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesto-zlin-podpori-zarybneni-rek-drevnice-a-janustice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Město Zlín podpoří zarybnění řek Dřevnice a Januštice

15.10.2023 00:52 | ZLÍN (ČTK)
Řeka Dřevnice.
Řeka Dřevnice.
Foto | Palickap / Wikimeda Commons
Město Zlín podpoří projekt Moravského rybářského svazu, který se týká zarybnění řek Dřevnice a Januštice. Na vysazení ryb ve vodním toku Dřevnice na území města Zlína vyčlenila radnice z rozpočtu sto tisíc korun, sdělil ČTK mluvčí radnice Tomáš Melzer.
 

"Je žádoucí, aby vodní toky i jejich blízké okolí byly živým organismem. V letošním roce požádali rybáři o příspěvek na nákup násady ryb do pstruhového pásma řeky Dřevnice, to je do horního úseku řeky na území města Zlína," uvedl náměstek primátora Vojtěch Volf (KDU-ČSL).

"Ve zbývajících částech Dřevnice a na Januštici zajistí rybářský svaz násadu ryb z vlastních prostředků," uvedl Volf. V Dřevnici budou vysazeni například pstruzi, parmy, lipani či ostroretky.

Moravský rybářský svaz se o zarybnění stará každý rok, k samovolnému výtěru ryb v tocích téměř nedochází. "Důvodem nedostatečného přirozeného způsobu rozmnožování ryb je dlouhodobě nepříznivá hydrologická situace. Zejména se jedná o sucho, nízký stav vody, která se navíc snadno přehřívá, různé překážky na toku, například jezy, nebo malé možnosti úkrytů v opevněných korytech. V neposlední řadě má na přirozený výtěr neblahý vliv i občasné nárazové znečištění vody při přívalových srážkách z odlehčovacích komor jednotné kanalizace," uvedla vedoucí městského odboru životního prostředí a zemědělství Vladimíra Pavlovová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist