Zlín podpoří sto tisíci vysazení ryb

blank

Město podpoří projekt Moravského rybářského svazu s názvem Zarybnění řek Dřevnice a Januštice. Na vysazení ryb v toku Dřevnice ve Zlíně uvolnilo sto tisíc korun. Rybám se zde nedaří rozmnožovat přirozeně.

„Je žádoucí, aby toky i jejich blízké okolí byly živým organismem. V letošním roce požádali rybáři o příspěvek na nákup násady ryb do pstruhového pásma řeky Dřevnice, tj. do horního úseky řeky na území města Zlína. Ve zbývajících částech Dřevnice a na Januštici (Fryštáckém potoce) zajistí rybářský svaz násadu ryb z vlastních prostředků,“ uvedl náměstek primátora pro oblast životního prostředí a zemědělství Vojtěch Volf.

O zarybnění se stará Moravský rybářský svaz každým rokem. Rybám se zde nedaří přirozeně rozmnožovat. „Důvodem nedostatečného přirozeného způsobu rozmnožování ryb je nepříznivá hydrologická situace. Zejména se jedná o sucho, nízký stav vody, která se navíc snadno přehřívá, různé překážky na toku, např. jezy, nebo malé možnosti úkrytů v opevněných korytech. V neposlední řadě má na přirozený výtěr neblahý vliv občasné nárazové znečištění vody při přívalových srážkách z odlehčovacích komor jednotné kanalizace,“ vysvětlila vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství Vladimíra Pavlovová.

Scroll to Top