10 nejlepších hororů od Blumhouse

Největší hororové pecky od studia Blumhouse.

Foto: Halloween (Universal Pictures), Sinister (Lionsgate), Černý telefon (Universal Pictures

Blumhouse se od skromných začátků stala silnou společností, která sklízí jeden filmový úspěch za druhým. Nejvíce je známá díky hororům, při jejichž natáčení používá strategii nízkých rozpočtů, která podporuje kreativitu režiséra a herců v jejich rolích. Společnost založil Jason Blum v roce 2000 a namísto snahy znovu natáčet to stejné dokola, se zaměřuje na to, co je právě trendy a co diváky zaujme. S menším rozpočtem je vývoj postav a děje nesmírně důležitý. Za více než 20 let vydala společnost Blumhouse několik oblíbených hororů a my vám představíme desítku těch nejlepších.

10. Neviditelný (2020)

Foto: Universal Pictures

Universal Monsters v poslední době kromě filmu Neviditelný nijak zvlášť nezabodoval. Elisabeth Mossová hraje Cecilii, ženu, která se propracovává z násilnického vztahu se svým přítelem vědcem Adrianem (Oliver Jackson-Cohen), který zinscenoval vlastní sebevraždu, jen aby ji mohl dál trápit a pronásledovat, tentokrát neviditelně. Leigh Whannell vnesl do tohoto příběhu závan čerstvého vzduchu tím, že změnil úhel pohledu z monstra na týranou a zneužívanou přítelkyni. Whannell a Mossová společně vytvořili neuvěřitelně působivý psychologický horor a přidali do něj drobné lekačky, aby se diváci po celou dobu cítili nesví.

9. Halloween (2018)

Foto: Universal Pictures

David Gordon Green přebral franšízu od Johna Carpentera a natočil pokračování Halloweenu, kde do hlavní role vrátil Jamie Lee Curtisovou jako Laurie Strodeovou. Verze z roku 2018 sleduje Laurie 40 let poté, co ji Michael Myers začal původně terorizovat. Nyní žije extrémním survivalovým stylem života v přípravě na to, že Michael uteče z ústavu a vrátí se pro ni. Samozřejmě má pravdu, ale tentokrát je na něj alespoň připravená a plánuje se mu pomstít. Toto pokračování skutečně pomohlo oživit sérii, zmodernizovat ji a vymazat nám stopy po některých jiných příšerných pokračováních. Režie se ujal David Gordon Green a zachoval zde hudbu Johna Carpentera, díky níž byl původní film tak kultovní. Tento Halloween zůstal věrný svým kořenům, ale přidal na zabíjení a zaměřil se na psychologické trauma, které z Laurie udělalo jednu z nejlepších královen křiku.

8. Rozpolcený (2016)

Foto: Universal Pictures

Kevin (James McAvoy) je muž, který ve filmu Rozpolcený žije s 23 různými osobnostmi a jednou potlačenou osobností. Je nucen unést tři dospívající dívky a držet je jako rukojmí ve sklepní místnosti svého domu. Po jejich únosu je každá z Kevinových osobností vystavena na odiv dívkám a ony se zoufale snaží uniknout dřív, než se do hry zapojí jeho nejhorší osobnost, která vládne všem. M. Night Shyamalan přináší zvratový závěr a hraje na schopnost vytvořit skutečně znepokojivou scénu a postavu. McAvoy je v roli Kevina naprosto skvělý a i při žonglování se všemi různými osobnostmi lze z pouhé mimiky a manýrů zřetelně poznat, která je která. Rozpolcený od začátku do konce graduje od psychologického thrilleru až k přímému hororu.

7. Creep (2014)

Foto: The Orchard

Creep je jedním z méně známých hororů, ale zaslouží si být v první desítce tohoto seznamu. Jedná se o film s Markem Duplassem v roli Josefa, muže, který si najme kameramana, aby ho natočil na jeden den. Předpokladem je, že Josef chce natočit film pro své nenarozené dítě, ale Josefovy manýry a žádosti jsou s přibývajícím dnem čím dál trapnější a znepokojivější a divák neustále přemýšlí, co se to s Josefem sakra děje. Udělat tzv. “found footage” modernější může být náročné, ale Creep to dokázal uměleckým způsobem. Je nenápadně vtipný a zábavný i v trapných momentech a napětí a napínavost jsou po celou dobu hmatatelné.

6. Creep 2 (2017)

Foto: The Orchard

Jeden ze vzácných případů, kdy je pokračování lepší než jednička, Creep 2 přivádí zpět Marka Duplasse, tentokrát v roli Aarona, ale se stejnou premisou kameramana, který je jím najat, aby přišel a natočil jakékoliv podivné požadavky, které pro něj ten den má. Tentokrát je Aaron upřímný v tom, že je sériový vrah, a právě to nevyhnutelně přitahuje kameramana, který chce získat pořádný příběh. Dočkáme se stejně nepříjemných, trapných a vtipných momentů jako v prvním díle, ale samotný příběh je stále zajímavější a znepokojivější. Bez ohledu na to, jak nepříjemně se u filmu cítíte, si nemůžete pomoct, ale sedíte na kraji sedačky v očekávání, jakou podivnou věc Mark Duplass na plátně provede.

5. Černý telefon (2022)

Foto: Universal Pictures

Černý telefon byl jedním z nejočekávanějších hororů roku 2022 a díky znepokojivému výkonu Ethana Hawkea v roli záporáka a režii Scotta Derricksona bude tento film pravděpodobně navždy zařazen mezi špičku filmů společnosti Blumhouse. Finney (Mason Thames) hraje třináctiletého chlapce, kterého Grabber unese a drží ho jako rukojmí ve své sklepní pevnosti. Jediné, co se v místnosti nachází, je ošuntělá matrace a odpojený černý pevný telefon na zdi. Když Finney začne na černý telefon přijímat telefonáty od vrahových předchozích obětí, je odhodlán dostat se ven živý za všechny chlapce, kteří tam byli před ním. Černý telefon vyniká realitou, že se tato zápletka může komukoliv stát, přidáním nadpřirozených prvků, stejně jako přiměřenými lekačkami a skutečně zneklidňujícím antagonistou.

4. My (2019)

Foto: Universal Pictures

Jordan Peele za posledních šest let udělal v hororovém žánru pořádnou vlnu a jeho druhý film My nadále posiluje jeho pověst mistra hororu. Lupita Nyong’o hraje roli Adelaide Wilsonové, která se s rodinou vrací do svého domu z dětství na pláži. Velká část filmu se soustředí na trauma, které se u Adelaide stále vrací a způsobuje jí úzkost, která jí napovídá, že se stane něco zlého. Její obavy se krátce po začátku filmu stanou skutečností, když do domu přijdou čtyři maskovaní cizinci a ona i její rodina jsou nuceni bojovat o život. Peele je vynalézavý a výstižný ve vyprávění příběhu i ve schopnosti přinést neuvěřitelně netušený zvrat. Jeho temné a zvrácené příběhy propojují skutečné životní těžkosti a traumata, kterým všichni nevyhnutelně čelíme, s podivnou, sci-fi hororem protkanou dějovou linií.

3. Sinister (2012)

Foto: Lionsgate

Ethan Hawke opět exceluje, tentokrát však v roli spisovatele skutečných zločinů Ellisona, který se po desetileté krizi zoufale snaží napsat další knihu. Na půdě svého nového domu najde sbírku starých 8mm filmů zachycujících hrůzné vraždy rodin, které v domě žily před ním. Ellison si vezme za úkol pokusit se vyřešit záhadu, proč k vraždám došlo, a zjistí, že v současnosti v domě s jeho rodinou žijí nadpřirozené a démonické síly. Napětí je po celou dobu filmu dobře budováno a drží se poměrně standardního hororového vzorce, ale v provedení se nakonec stává nezapomenutelným.

2. Insidious (2010)

Foto: FilmDistrict

Insidious v režii Jamese Wana vypráví o matce a otci (Patrick Wilson, Rose Byrne), jejichž syn upadne do kómatu poté, co jeho a dům, ve kterém žijí, posedne démon. Neuvěřitelný výkon podává Lin Shayeová v roli Elise Rainierové, která přichází do domu, aby pomohla rodině zbavit se zlovolné síly. Z Insidious vyčnívá to, jak je prostředí a scenérie živé. Použití písně Tiptoe Through The Tulips od Tinyho Tima zvyšuje děsivý faktor hororových scén, které jsou založeny na fantazii. Není divu, že tento film inspiroval sérii, které se diváci nemohou nabažit.

1. Uteč (2017)

Foto: Universal Pictures

Na vrcholu seznamu je Jordan Peele, který svým prvním filmem Uteč nasadil laťku neuvěřitelně vysoko. Chris (Daniel Kaluuya) a jeho přítelkyně Rose (Allison Williamsová) se vydávají za Roseinými rodiči na víkendový pobyt. Roseina rodina se chová trapně a v každé konverzaci tápe, zdánlivě kvůli tomu, že on a Rose mají mezirasový vztah, ale jak víkend pokračuje, objevují se náznaky, že se děje něco podivného a její rodina možná není tím, kým se zdá. Snímek byl nominován na Oscara za nejlepší film, režii a herce a získal také cenu za nejlepší původní scénář. Byl také uveden od The Writer’s Guild of America jako nejlepší scénář 21. století. Kombinace neuvěřitelně relevantního společenského tématu, ohromující vizuální stránky a strachu z toho, čeho jsou lidé navzdory dobrým úmyslům vlastně schopni, činí film Uteč v hororovém vesmíru velmi unikátně.

Od 12. října můžete v českých kinech vidět nový horor Vymítač ďábla: Znamení víry.