Dnes Pátek - jasno 9°C
Zítra Sobota - zatazeno 9°C
Pátek 10. 5. 2024
Svátek má Blažena
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Projektovou studií pro stanici dobrovolných hasičů se bude zabývat zastupitelstvo Prahy 1
Vizualizace možné podoby hasičárny. Zdroj: SUNCAD

Projektovou studií pro stanici dobrovolných hasičů se bude zabývat zastupitelstvo Prahy 1

Již v úterý 17. října má zastupitelstvo Prahy 1 na programu detailní seznámení s rozpracovanou projektovou studií pro výstavbu hasičské zbrojnice jednotky dobrovolných hasičů. Z vytipovaných míst byla již dříve jako nejvhodnějšího zvolena lokalita u nábřeží Ludvíka Svobody vedle ministerstva dopravy u vjezdu do Těšnovského tunelu. Informoval o tom Jan Čihák, zástupce velitele jednotky SDH Praha 1.  

Na zářijovém zasedání schválili zastupitelé žádost o změnu územního plánu pro toto místo. Pracovní verze projektová studie, již zastupitelům předkládá starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09), je po ověřovací a vyhledávací studii druhým krokem přípravy projektu hasičárny tak, jak jej rozfázovalo stávající vedení radnice. 

Pokud magistrát vyhoví žádosti o změnu územního plánu, měla by radnice rozhodnout o přípravě projektu pro územní a stavební řízení. K samotné výstavbě stanice by podle Čiháka v optimistické variantě mohlo dojít nejdříve za čtyři roky. 

Projektová studie měla za úkol navrhnout stanici pro pokrytí nezbytných potřeb výkonu činností hasičské jednotky, počet jejích členů a záchranářské techniky. Vybrané místo se jeví jako nejvhodnější z mnoha hledisek, jak vlastnických, dopravně-technických, vzhledových či výjezdové dostupnosti. 

„Umístění a podoba stavby byla předjednána s památkáři s kladným výsledkem. Přínosem je především citlivé zasazení do terénu a eliminaci výšky objektu, nebo i zelená střecha,“ řekl David Havránek, autor studie ze společnosti SUNCAD.

Kromě krytých stání pro stávající techniku počítá studie také se zázemím pro posádky jednotky jako jsou šatny a místa pro odpočinek, koupelny a sprchy, kuchyně a jídelna, elektrogenerátor, sklady a technické prostory, velitelská místnost, víceúčelová místnost sloužící jak pro porady jednotky, interní a externí školení na úseku prevence a požární ochrany, pro umístění krizového štábu městské části či dočasné nouzové ubytování občanů Prahy.  

Jednotka sboru dobrovolných hasičů, zřízená zastupitelstvem Prahy 1 v roce 2011, je organizační složka městské části, ale zároveň také součást integrovaného záchranného systému. Ročně je nasazována k desítkám činností jako jsou zdolávání požárů, záchranné a likvidační práce při živelných pohromách, povodních nebo dopravních nehodách, podílí se na evakuaci obyvatel, na likvidaci nebezpečných látek, na dekontaminaci postižených obyvatel nebo majetku a na humanitární pomoci obyvatelstvu a zajištění podmínek pro jeho nouzové přežití. 

Aktuálně má celkem 18 členů a disponuje záchranářskou technikou jako je cisternová stříkačka, sanitka a evakuační autobus, automobil pro technické zásahy, velitelské vozidlo, záchranný člun a osvětlovací věž s dieselagregátem.


Autor: puc

Policisté jeli k zásahu, při nehodě převrátili auto

Včera v 10:27

Ve středu večer havarovali policisté na křižovatce Radlická a Pechlátova v Praze 5, když jeli k zásahu, který byl oznámen na tísňovou linku.

Na střeše hotelové restaurace ležela mrtvá žena

Včera v 10:01

Na střeše hotelové restaurace v ulici José Martího na Veleslavíně byla ve středu večer před dvaadvacátou hodinou nalezena mrtvá žena. Na hůř přístupné místo se museli záchranné složky dostal pomocí hasičského automobilového žebříku. Příčinu úmrtí se snaží zjistit kriminalisté. Jednou z variant je...

V koši na Hradčanech se našla atrapa granátu

8. května 2024 ve 13:30

Z důvodu nálezu podezřelého předmětu včera večer kolem osmnácté hodiny uzavřeli policisté část Loretánského náměstí. Informovali o tom na síti X.

Další články
Nahoru