Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Česko selhává v odškodňování obětí protiprávních nucených sterilizací, uvedla Gwendolyn Albert na mezinárodní konferenci OBSE o lidských právech

15. října 2023
Čtení na 1 minutu
Gwendolyn Albert na konferenci OBSE 11. 10. 2023 ve Varšavě. (FOTO: Miroslav Brož)
Gwendolyn Albert na konferenci OBSE 11. 10. 2023 ve Varšavě. (FOTO: Miroslav Brož)
Podle Gwendolyn Albert český proces odškodňování za protiprávní sterilizace selhává a znovu traumatizuje mnohé žadatelky, včetně těch romských. V souladu s doporučeními komisařky pro lidská práva Rady Evropy a domácími soudními rozhodnutími vyzvala české orgány, aby zveřejnily pokyny, jak mají být hodnoceny důkazy jiné než původní zdravotnické záznamy. Albert to uvedla na mezinárodní konferenci OBSE k lidským právům.

“Proces odškodnění v České republice selhává a znovu traumatizuje mnoho žadatelek, včetně těch romských. V souladu s doporučeními komisaře Rady Evropy pro lidská práva a rozsudky vnitrostátních soudů bych chtěla doporučit, aby úřady zveřejnily pokyny, jak mají být hodnoceny jiné důkazy než originály lékařských záznamů; aby znovu přezkoumaly zamítnuté žádosti a ujistily se, že důkazní břemeno nenesou nepřiměřeně žadatelé; aby o žádostech rozhodly v zákonem stanovené lhůtě 60 dnů; aby upřednostnily žadatele, kteří jsou starší nebo vážně nemocní; a aby prodloužily systém po 31. prosinci 2024 a zajistily k němu přístup,” uvedla lidskoprávní aktivistka a spolupracovnice organizace ROMEA Gwendolyn Albert ve svém projevu ve středu 11. října, kdy se na konferenci OBSE řešili i otázky Romů a Sintů.

VIDEO

Zdlouhavý postup odškodňování kritizovala i komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová, která ve své zprávě zveřejněné v září uvedla, že prokazování podstoupení lékařského zákroku neúměrně zatěžuje oběti a důkazní břemeno by nemělo být na jejich straně. 

Slovensko by podle Gwendolyn Albert nemělo opakovat chyby Česka, ale mělo by přijmout mechanismus, který by poskytoval náhradu i žadatelům, jejichž původní zdravotnické záznamy již neexistují. Proces odškodňování by podle ní měl spravován ministerstvem spravedlnosti, nikoli ministerstvem zdravotnictví.

Gwendolyn Albert dále uvedla, že Slovensko by mělo obětem protiprávních sterilizací přiznat podstatně více než navrhovaných 5 000 eur (cca 120 tisíc korun). V České republice je výše odškodnění 300 tisíc korun.

Podle zjištění zpravodajského serveru Romea.cz bylo k 15. 8. 2023 podáno 1177 žádostí o odškodnění. Vyřízeno bylo celkem 630 žádostí, z toho bylo přiznáno odškodnění ve 412 případech, u 141 žádostí byl nárok zamítnut a u 77 žádostí bylo řízení zastaveno.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon