InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V rodinné tkalcovně ve Strmilově látky vyrábí už pátá generace

STRMILOV – Rodinnou tkalcovnu ve Strmilově založil František Kubák, prapradědeček současného majitele, v roce 1870 a od té doby se firma stále dědí z otce na syna. Návštěvníci měli možnost si o tomto víkendu provozovnu prohlédnout v rámci Dnů otevřených ateliérů. Dozvěděli se, jak tu látky, ze kterých se pak vyrábí především designový bytový textil, vznikají.


„Máme čtyři zaměstnance, z toho tři jsou z naší rodiny. Také já se věnuji celému procesu, od vykoupení vlny od farmářů až po umístění hotového produktu na webové stránky. Předeme si vlastní vlněnou přízi, zpracováváme čerstvou českou surovinu. Necháme si ji vyprat, potom ji mechanicky čistíme na stroji a dál zpracováváme. Prostě od rouna až po samotný výrobek," uvedl Filip Kubák.

K výrobě látek v tkalcovně používají pouze přírodní materiály, kromě vlny je to ještě len a bavlna. „Jedinečnost našich výrobků je nejenom v kvalitě materiálů, jejich pečlivém ručním zpracování a výrobou na dochovaných původních stavech, ale především v dlouholeté rodinné tradici a zkušenostech. My jsme teď pátá generace, ale mezitím si firmu ještě mezi sebou předali dva bratři, takže v podstatě pátá a kousek," dodal majitel.

Vyrobit jednu deku zabere jeden pracovní den jednoho člověka. „Jsme na pomezí řemesla a průmyslu. Nevyrábíme na ručním stavu, jako drobní řemeslníci. Ale děláme pro ně textilní servis a vyrábíme pro ně například cívky s přízí. Spolupracujeme i s umělci, designéry, architekty a módními návrháři a tvoříme tak textil s přidanou estetickou a nadčasovou hodnotou. Zachováváme původní výrobní postupy a rodinné know-how celé výroby. Téměř všechny naše stroje jsou historické. Výroba na nich je pomalá, ale o to poctivější. Za každým výrobkem je navíc obrovský podíl ruční práce," poznamenal Filip Kubák s tím, že ho už nejednou napadlo, že bude dělat jinou práci.

„A myslím na to čím dál častěji. Ale zastávám názor, že člověk by měl dělat to, čemu rozumí. A já této práci už opravdu rozumím a vím, co dělám. Mám dvě dcery, ze kterých budou doufám následovnice. I když jsou ještě malé, tak už jim ukazuji co a jak. Takže rodinná tradice bude pokračovat," myslí si Filip Kubák.

Velkou část výroby strmilovské tkalcovny tvoří vlněné deky. „Vzory a barvy jsou hodně sezonní, mění se každým rokem. Dlouhodobě nejlépe se ale prodávají neutrální jednobarevné věci, hlavně režné a šedivé. Vyrábíme i další bytový textil. Plédy, přehozy, osušky, ložní povlečení, závěsy, stolní běhouny, ubrusy. Začali jsme také nově vyrábět vlněné prošívané peřiny. Je to ideální materiál, který reguluje tělesnou teplotu, takže se v něm spí dobře v zimě i v létě," zakončil Filip Kubák.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace