Kuříková zářila v Brazílii! Za 4. místo na Světovém poháru získala klid na olympiádu

Kuříková zářila v Brazílii! Za 4. místo na Světovém poháru získala klid na olympiádu

Český triatlon prožívá fantastický víkend! Včerejší 5. místo Terezy Zimovjanové na Světovém poháru v Číně dnes ještě vylepšila Petra Kuříková, která na Světovém poháru v Brazílii obsadila dokonce 4. pozici. Ve městě Brasília závodil v neděli 15. října také Tomáš Zikmund, který byl 21.

Obě české reprezentantky přitom dokázaly uspět na olympijských distancích, které jim zaručují výraznější bodový přísun do olympijské kvalifikace než z častějších závodů ve sprint triatlonu. „Troufám si říct, že v olympijském rankingu mě to čtvrté místo posune tak vysoko, že v příštím roce už se snad budu moct koncentrovat na olympijský závod bez kvalifikačního stresu,“ řekla Kuříková.

Plavecká část o délce 1500 m se uskutečnila v umělém jezeře Paranoá, na jehož břeh vybíhala Kuříková na výborné 4. pozici. „Vyhovovalo mi, že se plavalo v jednom dlouhém okruhu, takže na trati bylo méně bójek, na kterých mívám problém se s holkami trochu poprat. A když jsem šla z vody s vynikající plavkyní Katie Zaferesovou, tak mě to namotivovalo,“ popsala.

Během 40km cyklistiky, která byla rozdělena do šesti okruhů s výrazným stoupáním, si česká závodnice hlídala pozici ve vedoucí skupině. „Na kole dost foukalo a překvapilo mě, že favoritky nechtěly příliš jet. Dojela nás pak druhá skupina a málem i třetí,“ dodala česká reprezentantka, která přitom málem nezávodila na svém kole, které jí do Brazílie doletělo až v pozdních večerních hodinách den před startem.

„Na běhu jsem nechala všechno, ale to brutální horko pro mě bylo velký problém a na konci jsem na něho trochu doplatila. Takže je z toho brambora, trošku škoda,“ dodala Kuříková, kterou ze 4. místa dělilo pouhých 19 vteřin od medaile. Od vítězné Italky Alice Bettoové pak 41 sekund.

Těsně za elitní dvacítkou skončil v závodě mužů Tomáš Zikmund, který si veze z Brazílie body za 21. místo. Po plavecké části byl osmnáctý. „Vyplaval jsem na začátku druhé skupiny. Na kole jsem chvíli aktivně pracoval, později jsme se téměř dotáhli dopředu, ale na první balík jsme ztráceli pořád skoro 10 sekund. Nakonec jsem z depa vybíhal okolo 30. místa. Běh jsem šel dost rozvážně, a nakonec to klaplo na můj nejlepší výsledek ze Světového poháru,“ dodal český reprezentant spokojeně.

Výsledky:

Světový pohár, Brasília (Brazílie), 15. října 2023

Ženy: 1. Alice Bettoová (It.) 2:00:05, 2. Katie Zaferesová (USA) 2:00:15, 3. Rosa Vidalová (Mex.) 2:00:27, 4. Petra Kuříková 2:00:46

Muži: 1. Miguel Higaldo (Braz.) 1:48:01, 2. Antonio Serrat Seoane (Špan.) 1:48:27, 3. Charles Paquet (Kan.) 1:48:36 … 21. Tomáš Zikmund 1:52:33

Kompletní výsledky najdete zde.