Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. října 2023 6:00
Čas čtení 6:49
Vojtěch Vanda

Vražda po koncertě, drogy i ublížení na zdraví: Tohle jsou známí čeští rappeři, kteří skončili ve vězení

Vražda po koncertě, drogy i ublížení na zdraví: Tohle jsou známí čeští rappeři, kteří skončili ve vězení
Zdroj: TV Prima/propagační materiál
HUDBA ČESKÝ RAP KRIMI RAP
Uložit Uložené

V rapových textech, ať už v Česku, nebo v zahraničí, je asi jedním z nejčastějších témat kriminální činnost, která může či nemusí být spojena s rapující osobou. V těchto případech tomu tak nezřídka bylo.

I když je Česko dvanáctou nejbezpečnější zemí světa, stále se zde dějí nepravosti. Policie ve svém každoročním shrnutí vývoje kriminality v republice loni uvedla, že zde bylo registrováno 181 991 trestných činů. Mezi nimi bylo i například 13 180 násilných skutků a 150 vražd. Je třeba mít na paměti, že zlo nadále chodí okolo a číhá.

Kriminální delikty a hip hop jsou spolu provázány velmi úzce. Zejména tvrdé rapové žánry přitahují osobnosti s temnou minulostí. Některé z nich o ní dokonce rapují, mluví o ní v první osobě, a i když část rapperů následně o svých textech tvrdí, že se jedná o uměleckou stylizaci, pravda může být jinde. Důkaz ostatně najdeš níže.

Toto jsou nejznámější čeští rappeři, kteří kvůli spáchání trestných činů prokazatelně skončili ve vězení. 

Patrick

Pro dnešní generaci možná trochu neznámé jméno, pro posluchače z přelomu milénia naopak. A i když z dnešního hlediska můžeme pochybovat o kvalitě přednesu, tehdy byl Patrick stojící za P.A.Trick Records na slibném začátku hudební kariéry. Vydal dvě rapová alba pod Sony Music Bonton v pozici zajímavého objevu. Budoucnost si zhatil trestnou činností.

To, že často býval zachycen na fotografiích u závodních aut a formulí, nebylo náhodou. Patrick Semlbauer, jak zní jeho jméno, měl nakročeno i k zářné kariéře v motosportu. Vyhrál čtyři tituly mistra Evropy v závodech do vrchu. Konexe v českém motorovém sportu měl ty nejlepší již od dětství, mistrovství republiky v motokárách vyhrál ve stroji, který mu pořídil otec Tomáše Engeho – dosud jediného českého pilota formule 1. A i on stál před branami testů se stájí F1 Minardi.

Doporučeno
Drake a Kendrick Lamar se dissují. Jak vznikla rapová občanská válka v USA? Drake a Kendrick Lamar se dissují. Jak vznikla rapová občanská válka v USA? 9. května 2024 8:00

Talentem byl obrovským, co mu ale scházelo, byly finance. Těžko říct, jestli jejich nedostatek jej přiměl k tomu, aby si přivydělával prodejem drog. Obchod s nelegálními substancemi, kokainem, extází a marihuanou jej dostaly do křížku se zákonem. Policie ho pak zadržela se 100 gramy marihuany.

Nechtěnou celonárodní pozornost si ale Semlbauer bohužel získal chybou někoho jiného – překlepem policejní tiskové mluvčí, která místo 100 gramů napsala do zprávy 100 kilogramů. Situace se okamžitě chytla tuzemská média. „Nejsem anděl, ale u soudu se naštěstí prokázalo, že nejsem žádný narkobaron a že se vlastně nijak neliším od svých vrstevníků,“ uvedl pro deník E15 tehdy závodník, kterého na tratích nakonec nahradil jeho bratr.

Patrick měl, podle popisku posledního videoklipu, který vydal, natočit videoklip ke svému nejúspěšnějšímu tracku Maryčka na žádost České televize. Po 21 letech od vydání.


Patrick se ještě chvíli věnoval muzice, přestože sám do médií přiznal, že jej rap „seznámil“ s lidmi, kteří jej dostali do problémů. Později se stal kaskadérem. Za svůj delikt, k němuž se měl přičíst ještě prodej extáze a kokainu, mohl dostat až 10 let vězení, nakonec ale vyvázl s podmínkou. Nicméně chvilku si pobyl ve vazbě v ruzyňské věznici.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse