Brutalita v překrásné Kambodži. Genocida národa v režii Pol Pota

Brutalita v překrásné Kambodži. Genocida národa v režii Pol Pota

Foto: Dr. Hubertus Knabe / Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V roce 1975 získali Rudí Khmerové pod vedením Pol Pota kontrolu nad kambodžskou vládou s cílem přeměnit Kambodžu v komunistický stát. Poslední rozsudek nad zločiny proti lidskosti padl až v roce 2022.

Pol Pot byl politický vůdce, jehož komunistická vláda Rudých Khmerů vedla Kambodžu v letech 1975–⁠1979. Během této doby zemřelo odhadem 1,5 až 2 miliony Kambodžanů na následky hladu, poprav, nemocí nebo přepracování. Někteří historici považují Pol Potův režim za jeden z nejbarbarštějších a nejvražednějších v novodobé historii. 

Kdo byl Pol Pot?

Pol Pot se narodil 19. května 1925 v kambodžské provincii Kompong Thom jako Saloth Sar. Byl osmým z devíti dětí poměrně dobře zajištěné rodiny zemědělců, kteří vlastnili 50 akrů rýžových polí. Saloth se nejprve vzdělával v klášteře v hlavním městě Phnompenhu, později navštěvoval francouzskou katolickou školu. Nakonec se vyučil truhlářem, přičemž následně získal vládní stipendium, díky kterému mohl v roce 1949 odcestovat do Paříže studovat radiotechniku. V roce 1956 se oženil s Khieu Ponnary, s níž se seznámil ve Francii, a stal se středoškolským pedagogem. V Paříži se také zapojil do činnosti komunistické strany a přijal jméno Pol Pot. Když mu bylo kambodžské stipendium odebráno, rozhodl se vrátit se zpět do vlasti s úmyslem vyvolat národní převrat. 

Rudí Khmerové

V roce 1962 se Pol Pot stal generálním tajemníkem své strany. Ze strachu, že bude zatčen, tak následujícího roku uprchl z Phnompenhu. V roce 1970 byl kambodžský princ Norodom Sihanuk svržen a nahrazen Lon Nolem, který měl podporu USA. Po občanské válce, jejíž součástí bylo i rozsáhlé bombardování ze strany USA, jehož cílem bylo zabránit komunistickým vůdcům v převzetí vlády v Kambodži, ovládla na jaře 1975 Phnompenh armáda Rudých Khmerů. Pol Pot a Rudí Khmerové se pustili do budování země, kterou považovali za novou Kambodžu.

Portrét Pol Pota, zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Pod nadvládou revolucionářů umíraly miliony

Vláda Rudých Khmerů byla jedním z nejbrutálnějších režimů 20. století. Pol Pot byl ovlivněn a ohromen čínskou kulturní revolucí pod vedením Mao Ce-tunga, a tak po vzoru této země vyklidil města a nutil lidi žít na venkově, kde se věnovali zemědělství. Když se Rudí Khmerové dostali k moci, byly z Phnompenhu evakuovány více než dva miliony lidí. Samotný proces evakuace byl nemilosrdný, protože k vystěhování byly donuceny i děti, staří lidé a hospitalizovaní. Jen během prvních několika týdnů vlády Rudých Khmerů zemřely tisíce lidí. (Zdroj: https://www.history.com/topics/cold-war/pol-pot)

Konec hrůzovlády

V roce 1979 byl režim Rudých Khmerů svržen v důsledku vietnamské vojenské invaze, a revolucionáři se tak museli stáhnout do pozice odboje. V 80. letech pak měli Khmerové vojenskou podporu Číny a politickou podporu Spojených států, které se postavily proti desetileté vietnamské okupaci. Vliv Rudých Khmerů začal klesat po uzavření dohody o příměří v roce 1991 a do konce desetiletí se hnutí zcela zhroutilo. V roce 1997 odštěpená skupina Rudých Khmerů Pol Pota zajala a uvalila na něj domácí vězení. Zemřel ve spánku 15. dubna 1998 ve věku 72 let na selhání srdce. 

Rozsudek soudu s posledním žijícím vůdcem Rudých Khmerů padl až v roce 2022

Soudní procesy s vůdci povstalců majících vinu na masovém krveprolití probíhaly v posledních několika desetiletích. Poslední vůdce Rudých Khmerů Khieu Samphan, který byl stíhán zvláštním tribunálem v Kambodži podporovaným OSN, byl v roce 2018 odsouzen za genocidu a zločiny proti lidskosti spáchané během brutální vlády Rudých Khmerů. Bývalá hlava státu, dnes již jednadevadesátiletý Samphan, se proti svému odsouzení odvolal, až letos však bylo jeho odvolání zamítnuto. Soud tak potvrdil jeho trest doživotního vězení. Dva z pěti vůdců Rudých Khmerů, kteří byli postaveni před soud v rámci opožděného soudního řízení, přitom zemřeli dříve, než mohli být souzeni. Samotný Pol Pot dokonce zemřel ještě před samotným vznesením obvinění. 

Reklama
Reklama