Kinosál v Perninku je v havarijním stavu, opravy vyjdou na miliony

16. říjen 2023 08:35

Pernink na Karlovarsku chtěl příští rok oslavit 100 let od fungování místního kinosálu. Místo toho ale řeší komplikace, které se tam vyskytly. Budova je v havarijním stavu a opravy budou stát miliony korun.

Vedení obce zjistilo, že do historické budovy přes zimu zateklo a je ve špatném stavu. Kinosál je teď mimo provoz, zastavily se tam projekce i vystoupení divadelních souborů. Nejhůř jsou na tom prohnilé trámy ze dřeva a taky stěny, které napadla dřevomorka. Podle nezávislého starosty Petra Groha se zatím povedlo postižená místa izolovat.

Kdy se do kina vrátí diváci, zatím není jasné. „Dobrý je, že jsme se napříč zastupitelstvem shodli, že chceme kino zachovat. Na příští rok bychom se chtěli dostat k tomu, jakou cestu zvolíme. Jestli výměnu poškozených trámů, nebo ho vyměnit za nový krov,“ doplnil Groh.

Opravy interiéru a krovů včetně všech projektů odhaduje obec na pět a půl milionu korun. Tolik peněz ale město nemá. „Budeme se snažit najít dotační titul, případně pomoc mecenášů, fondu kinematografie, potom připadá ještě v úvahu vyhlášení sbírky.“

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio