Německo začíná s kontrolami na hranicích s ČR, týkat se budou i dálnic

foto Německo ohlásilo dočasné obnovení kontrol na hranicích s ČR, Polskem a Švýcarskem. Ještě večer 16. října 2023 začali policisté s kontrolami s Polskem a Českem, mj. na dálnici mezi Prahou a Drážďany. Snímek je z dálniční odpočívky Am Heidenholz/Breitena.

Berlín - Německo spouští dočasné stacionární kontroly na hranici s Českem. ČTK o tom odpoledne informoval mluvčí spolkové policie z ředitelství v saské Pirně Axel Bernhardt. Na dálnici z Prahy do Drážďan podle zjištění fotoreportéra ČTK bylo dnes v 19:30 na odpočívadle nedaleko hraničního přechodu Breitenau - Krásný Les několik desítek až stovka policistů z Německa. Přesný počet policistů nechtěl mluvčí večer na místě novinářům sdělit. Hlídky kontrolovaly dodávky a autobusy, od některých posádek vozidel chtěly doklady. Kolony se netvořily. Kontroly se podle policie budou týkat i železničních spojů, především vlaků na trase z Prahy do Drážďan.

Fotogalerie

"S kontrolami začneme ještě dnes," řekl mluvčí dnes odpoledne. "Jsme uprostřed příprav na zřízení příslušných kontrol. Začít mohou bezprostředně," dodal.

Z pozdějšího policejního prohlášení vyplynulo, že začátek kontrol na odpočívadle poblíž přechodu Breitenau - Krásný Les na dálnici A17, která v Sasku navazuje na českou dálnici D8, byl stanoven na 19:30. "Na tomto zřízeném kontrolním místě se bude kontrolovat v nadcházejících dnech, ale také na jiných místech české a polské hranice," řekl večer na odpočívadle poblíž hranic Bernhardt. Na tomto stanovišti jsou podle něj i posily z pořádkových oddílů spolkové policie, bez kterých by opatření v takovém rozsahu nebyla možná. "Přesný počet (policistů) vám z takticko-operačních důvodů nemohu sdělit," řekl Bernhardt.

Policie podle něj dnes na saské A17 zatím měla dvě odhalení. "Jedno se týkalo převaděčství v osobním voze s osmi syrskými občany. Jeden z těchto osmi byl řidič, který fungoval jako převaděč," řekl mluvčí. Ve druhém případě podle něj šest tureckých občanů v autobuse nepředložilo potřebné dokumenty.

Na české straně pokračují intenzivnější hlídky, informovala dnes ČTK mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová. Podle ní se o dalším zvýšení kontrol jedná.

Obnovení kontrol, které budou prozatím trvat deset dní s možným dvouměsíčním prodloužením, oznámila dnes spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Ta uvedla, že kontroly budou pružně reagovat na aktuální situaci, policisté tak mohou působit na jakémkoli úseku hranice. Faeserová v prohlášení uvedla, že Německo bude usilovat o to, aby kontroly měly co nejmenší dopad na běžný život a přeshraniční dopravu. Přesto je podle německé policie nutné při cestách do Německa počítat se zpožděními.

Součástí kontrol bude prohlídka interiérů vozidel, policie se proto bude nejvíce zaměřovat na dodávky a nákladní vozy. Takovýto postup policisté uplatňovali i při dosavadních namátkových kontrolách. Odteď ale budou hlídky působit přímo na hranicích.

O kontroly s Českem nejvíce usilovalo Sasko, které vedle Česka hraničí také s Polskem, přes které rovněž vede migrační trasa. Podle deníku Sächsische Zeitung bylo saské ministerstvo vnitra dnešním oznámením Berlína překvapené, protože Faeserová řadu týdnů odmítala obnovit stacionární kontroly. Mluvčí saského ministerstva vnitra řekl deníku, že Drážďany se o kontrolách dozvěděly z médií.

Spolková policie v Pirně sdělila, že u kontrol postupuje ve spolupráci se saskou zemskou policií a s policií Polska a Česka. O koordinaci kroků hovoří také česká policie. "Česko-německá policejní spolupráce funguje dlouhodobě velice dobře a již delší dobu v pohraničí vykonávají službu společné policejní hlídky," sdělil dnes večer na dotaz ČTK mluvčí české cizinecké policie Josef Urban. Zároveň mezi policejními složkami obou států pokračuje neustálá výměna důležitých informací, což je podle něj klíčové při vytipování a následném zadržení převaděčů. "V tom se nic nemění a spolupráce bude pokračovat nadále, zatím ve stejném režimu," zdůraznil mluvčí.

Česko je podle Fialy na zavedení kontrol na hranicích s Německem připraveno

Česko je na zavedení namátkových kontrol na hranicích s Německem připraveno, uvedl dnes premiér Petr Fiala (ODS) po ohlášení německých stacionárních kontrol na hranicích s Českou republikou, Polskem a Švýcarskem. Fiala v dnešním pořadu Českého rozhlasu Radiožurnál zdůraznil, že nejde o opatření proti ČR a nelze je řešit bilaterálně. S odkazem na obdobné kroky na česko-slovenské hranici uvedl, že on ani česká vláda nepřijímají taková rozhodnutí s radostí. Jednání s Německem podle něj "proběhla celá řada".

Faeserová dnes sdělila Evropské komisi, že prodlužuje také pohraniční kontroly s Rakouskem, které byly zavedeny již v roce 2015. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který dnes s Faeserovou hovořil, budou kontroly probíhat v namátkovém režimu, podobně, jako Česko kontroluje hranice se Slovenskem. Důvodem kontrol jsou rostoucí počty azylových žádostí a boj proti převaděčům.

Česká vláda minulý týden ve středu rozhodla, že namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem původně ohlášené na deset dní budou pokračovat do 2. listopadu. Česko, Polsko a Rakousko zavedly kontroly na slovenské hranici od středy 4. října.

V Německu letos požádalo o azyl přes 200.000 lidí a není vyloučeno, že do konce roku by jich mohlo být až 400.000. Do řešení migrační krize se proto vložil i spolkový kancléř Olaf Scholz, který v pátek jednal se šéfem opoziční CDU Friedrichem Merzem a se zástupci spolkových zemí. Schůzka posloužila k výměně názorů a ujasnění postojů, protože kancléř usiluje o celoněmeckou dohodu, která by pomohla migraci zvládnout.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď