Zpráva

Černá detektivka mezi snem a realitou v Rokoku
vydáno: 16.10.2023
Městská divadla pražská uvedou v novém překladu Kláry Vajnerové napínavý příběh plný šílených představ spisovatele Katuriana, který žije v totalitě a ve své fantazii. Pana Polštáře irského dramatika Martina McDonagha uvádí od 28. října divadlo Rokoko.

Povídky spisovatele Katuriana jsou velmi temné a plné zločinů. Jsou to však jen vraždy na papíře. Nestaly se. Jen si je vymyslel. Co když se ale přece jen stanou? Jde pouze o náhodnou podobnost s představami podivínského autora?
Martin McDonagh je jedním z nejúspěšnějších současných světových dramatiků. V jednom rozhovoru uvedl: „Pohybuji se mezi humorem a krutostí. Jedno osvětluje druhé. Ano, přeháním, protože díky nadsázce vidíme věci zřetelněji než ve skutečnosti. Je to jako ve filmech od Johna Woo nebo Tarantina, ve kterých lidé dělají příšerné věci a přitom vedou všednodenní rozhovor. Je to humor přímočarý a zároveň nepříjemný. Rozesměje a zároveň nutí přemýšlet.“ Plně to platí i o hře Pan Polštář, postmoderní detektivce o hranici mezi snem a realitou.

Městská divadla pražská pokračují ve spolupráci s nastupující generací režisérů a oslovila v tomto případě studenta režie na pražské DAMU Tomáše Ráliše. Jeho inscenace her M. von Mayenburga PerplexChladné dítě momentálně uvádí Divadlo DISK. Za vítězství v dramatické soutěži pořádané The Václav Havel Library Foundation absolvoval stipendijní pobyt v USA a stáž na newyorské Tisch School of the Arts. Píše divadelní hry, prózy i písňové texty. Práce v MDP je jeho režijním debutem v profesionálním divadle. „Inscenujeme skvělou hru ve velmi silném obsazení, z níž přes drsný humor vyvěrá veliká lidskost, kde se citlivost vylupuje skrze hrubost světa, který prožíváme.
Je to příběh, který je důležité vyprávět. Je morálně ambivalentní. Zneklidňující. Velmi, velmi zneklidňující. Kromě osobního vztahu ke hře samotné mě těší, že mohu v profesionální sféře pokračovat ve spolupráci se svými blízkými spolupracovníky, výtvarníky Jakubem Peruthem a Annou Havelkovou. Zároveň mám šanci se poprvé potkat při inscenování se Simonou Petrů, s níž jsem se setkal již v rámci dramatické rezidence a která byla a je formativní pro mou tvorbu jakožto dramatika i režiséra.“


Dramaturgyně MDP Simona Petrů, která se také podílí na této inscenaci, říká: „McDonaghova hra hovoří mladým jazykem, její téma však zasahuje publikum po celém světě bez ohledu na věk či prostředí. S mrazivou ironií, komediální nadsázkou a bohatou metaforičností nás nechává nahlédnout do temných stránek v každém z nás. Nutí nás zábavně a přesto neúprosně uznat, že vlastně jsme všichni nějak krutí, ale přesto dovoluje i v té nejpokřivenější postavě zahlédnout něco dojemného. Problematizuje násilí ve společnosti, stejně jako otázku, jakou cenu vlastně platíme za svobodu slova nebo naopak za pohodlné přitakávání totalitě. V rukou mladého týmu, doufám, roste inscenace, která nenechá nikoho chladným.“

Martin McDonagh předkládá silnou a zároveň groteskní hru o násilí, za které odmítáme nést zodpovědnost. Vždyť přece autor jen vypráví příběh…

Inscenace nabízí výrazné příležitosti pro kvarteto herců. Spisovatele Katuriana hraje Aleš Bílík, jeho bratra Tomáš Dalecký, který se podílí spolu s režisérem inscenace i na hudební složce. Dvojici vyšetřovatelů, kteří se spolu s diváky snaží rozkrýt tajemný a hrozivý svět v autorově hlavě a zároveň poodhalují svůj vlastní příběh, ztvárňují Tomáš Havlínek a Radim Kalvoda.

Vstupenky na inscenaci Pan Polštář je možné zakoupit na centrální pokladně Městských divadel pražských nebo on-line na webu.

Pan Polštář - Martin McDonagh
Režie: Tomáš Ráliš
Překlad: Klára Vajnerová
Dramaturgie: Simona Petrů
Scéna: Jakub Peruth
Kostýmy: Anna Havelková
Hudba: Tomáš Dalecký, Tomáš Ráliš
Choreografie: Karolina Gilová

Hrají:
Katurian - Aleš Bílík
Michal - Tomáš Dalecký
Tupolski - Tomáš Havlínek
Ariel - Radim Kalvoda

Premiéra 28. října 2023 v Rokoku


zdroj zprávy: Zuzana Maléřová