Lékaři lépe uvidí na srdce, s pacienty nebude potřeba tolik hýbat

  16:46
Moderní zařízení za 35 milionů korun pomáhá nově lékařům na kardiologii liberecké nemocnice. Ti získají nejen kvalitnější a bezpečnější rentgenová zobrazení srdce, ale rozšíří i možnosti lékařských zákroků. Nová angiolinka nahradila tu 13 let starou, kterou měla nemocnice od roku 2010.

Přednosta libereckého kardiovaskulárního centra Rostislav Polášek rozdíl mezi nimi přirovnal k tomu, jako vlastnit stíhačky F16 a F35. „Je to také rentgen, ale když dostanete informace na jednu plochu v jednom čase, tak získáváte novou kvalitu, která vám umožňuje se rychleji a lépe zorientovat a rozhodovat,“ řekl Polášek při představení nového zařízení.

Dodal také, že nový přístroj na rozdíl od toho starého umožní vyšetření a zobrazení a následné ošetření pacientů ještě daleko přesněji a lépe, bezpečněji s nižší dávkou rentgenového záření.

Nový přírůstek liberecké kardiologie je specifický nejen vyšší kvalitou obrazu, ale díky víceosému flexibilnímu rameni nebude při vyšetření potřeba tolik posouvat pacienta, nebo dokonce celý vyšetřovací stůl. Systém disponuje navíc funkcemi pro vytváření 3D obrazu a umožňuje jejich použití při plánování a navigaci lékařských výkonů.

Velký monitor vystřídal malé

Několik menších monitorů nahradil velký 58palcový barevný LCD displej, do kterého si mohou lékaři pouštět až osm obrazových vstupů a měnit si jejich rozestavění.

Nová angiolinka dokáže ve velmi vysoké kvalitě zobrazit pohybující se cévy, ukázat vnitřní průsvity tepen a skládat na sebe obrazy z jiných zobrazovacích přístrojů.

Liberečtí lékaři předchozí starší přístroj využívali pro výkony intervenční kardiologie. „Je to soubor miniinvazivních diagnostických i léčebných procedur, u kterých využíváme zavádění katetrů a dalších nástrojů do srdečních oddílů a srdečních cév. V našem případě se nejčastěji jedná o zobrazení a léčbu věnčitých tepen, tedy těch tepen, co vyživují srdeční sval, a to se týká nemocných s chronickou ischemickou chorobou srdeční a také nemocných s akutním infarktem myokardu. Provádíme velké množství výkonů ročně a léčíme pacienty jak stabilní, tak ty v akutním ohrožení života,“ řekl vedoucí lékař katetrizační laboratoře Pavel Tomašov.

V budoucnu podle něj chtějí nový přístroj využívat i při léčbě chlopenních vad a implantacích aortálních chlopní.

Přes 10 tisíc zákroků

Na předchozí angiolince za třináct let jejího provozu provedli v liberecké nemocnici přes 10 tisíc zákroků na věnčitých tepnách i v srdci a přes 30 tisíc vyšetření.

Angiolinka je zároveň v nepřetržitém provozu k dispozici pro léčbu akutních infarktů myokardu.

Nový přístroj si nemocnice pořídila díky dotaci z evropského programu React EU, jeho cena byla 35 milionů korun včetně daně. V blízké době zahájí nemocnice práce i na výměně druhé angiolinky, za kterou zaplatí zhruba 24 milionů korun.

„Ta je umístěna na sále, který využíváme k implantaci přístrojů, kardiostimulátorů a defibrilátorů. To je angiolinka nižšího řádu, která umožňuje méně podrobné vyšetření. Za tu dobu třinácti let ale došlo k vývoji i tohoto oboru. A my dneska děláme zákroky třeba takové, kdy musíme elektrodu implantovat do převodního systému. Je velmi důležité, abychom měli lepší rentgenové zobrazení,“ uvedl Polášek.

Tyto zákroky budou podle něj dělat i po dobu výměny starého přístroje za nový, využijí k tomu dočasně jiné sály v nemocnici. „To potrvá tak dva měsíce,“ dodal přednosta.