Žihle má zájem o stavbu větrných elektráren, jedná s potenciálním investorem

16. říjen 2023 18:00, aktualizováno

Obec Žihle jedná s dalším investorem, který by mohl v katastru obce postavit větrné elektrárny. Obec si od toho slibuje milionové kompenzace, kterými by si vylepšila rozpočet.

Se záměrem postavit v Žihli dva větrníky přijeli zástupci investora seznámit přímo občany

Do roku 2020 patřila Žihle do jedné z lokalit vytipovaných pro stavbu úložiště jaderného odpadu. Obec tehdy lákaly finanční kompenzace, a tak vyslovila s umístěním souhlas, stát ale nakonec výběr zúžil a tuto lokalitu vyškrtnul. Teď se Žihle zajímá o stavbu větrných elektráren. I za ně by v rámci kompenzací mohly do rozpočtu přitéct miliony korun. Jednání s prvním investorem skončila, obec proto oslovila další firmu, která větrníky staví.

Firma Meridian Nová energie navrhuje, že vedle Žihle, u osady Hluboká, postaví dva větrníky. Výška tubusů i s lopatkami má být 228 metrů. Co by za to Žihle dostala, vyčíslil projektový vedoucí Petr Hrubý. „Při spuštění elektrárny se jedná o jednorázový poplatek milion korun za každou elektrárnu. Následně každý rok po dobu dvaceti let by do obecního rozpočtu přibyl 1 360 000 korun.“

Záměrem je postavit dva větrníky

Dle starosty Žihle, jež má konkrétně letos výdaje zhruba 53 milionů korun, Františka Procházky by takové finance byly pro obecní rozpočet jedině přínosem. „Pokud chceme obec dál rozvíjet, pak je, lidově řečeno, každá koruna dobrá,“ uvedl. Se záměrem postavit v Žihli dva větrníky přijeli zástupci investora seznámit přímo občany obce. Do žihelského národního domu přišlo skoro sto obyvatel. Ti diskutovali, ptali se a často měli k větrníkům výhrady. Nejčastěji zaznívaly obavy o narušení estetiky a energie krajiny. Jiní obyvatelé se na druhou stranu staví ke vzniku elektráren kladně a vidí v něm pokrok kupředu.

Investor teď jedná s majiteli pozemků pod možnými větrníky, obec podle starosty Františka Procházky zatím vyčkává. „Pokud se firma s majiteli pozemků domluví, pak bude záležet na zastupitelstvu, zda dá k výstavbě souhlas. Uvažujeme o uspořádání ankety, abychom zmapovali názor občanů. Pokud by byla většina proti, tak bychom do projektu nešli.“

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio