Modré světlo narušuje biorytmy. Večer je lepší svítit žlutě zabarvenou LED žárovkou, doporučuje fyzik

Světlo z moderních LED svítidel může obsahovat více modré složky než klasické žárovky. A to i u těch světel, která svítí teplou žlutou barvou. Lidské oko to samo o sobě nerozpozná, vědci to ale dovedou zjistit jednoduchou pomůckou.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žárovka, světlo (ilustrační foto)

Bílé nebo nažloutlé světlo je totiž namíchané z mnoha přísad (ilustrační foto) | Foto: Bru-nO | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Jan Batysta z Fyzikálního ústavu Akademie věd rozsvítil řadu různých svítidel – některé svítí ostře bíle, jiné mají měkčí nažloutlé světlo. „Přes difrakční brýle vidíte okolo žárovky duhu. U LED žárovek pozorujeme velké zastoupení modré barvy, málo tyrkysové, hodně zelené a málo červené,“ popisuje.

Bílé nebo nažloutlé světlo je totiž namíchané z mnoha přísad. Může se stát, že stejného odstínu dosáhneme i kombinacemi jednotlivých složek.

„Naše oko je velmi špatný detektor. Dvě žárovky pro nás mohou vypadat stejně, i když mají jiné spektrální složení,“ vysvětluje Batysta.

Večerní osvětlení

Veřejné osvětlení v Česku se řídí novými pravidly. Mají omezit světelné znečištění

Číst článek

Modré složce světla bychom se měli vyhýbat večer a v noci. Podle lékařských výzkumů totiž může poplést naše biologické hodiny. Správné složení světla ale jen tak očima nepoznáme. Jan Eisenschreiber z výzkumného centra laserů ELI Beamlines to dokázal v jednoduchém pokusu.

„Tři lasery mají podobný výkon. Ačkoliv se zdá zelený laser nejsilnější, nejvyšší výkon má modrý,“ popisuje Eisenschreiber.

„Lidské oko je nejcitlivější na zelenou, na modrou a ultrafialovou není citlivé tolik,“ dodává Jaroslav Nejdl z ELI.

Vliv na biologické hodiny

„Modré světlo málo vnímáme zrakem, zato hodně biologickými hodinami. Pro technologii osvětlení je ale modrá výhodná, protože se z ní dají vyrobit i ostatní barvy pomocí takzvané fluorescence,“ pokračuje fyzik Batysta.

V zimě potřebujeme víc spánku než v létě, pomůžeme si tím i od jarní únavy

Číst článek

„Skutečný zdroj je modrá LED žárovka, poté se přidá barvivo, které část modré odebere a vyzáří v jiné vlnové délce,“ doplňuje.

„Když modrým laserem posvítím na oranžový proužek, dostanu oranžovou barvu a další. Ve skutečnosti ale část modré zůstane,“ komentuje Batysta pokus s fluorescentními proužky.

V některých LED žárovkách se přebytek modré schová pod ostatní barvy, ale zůstane ho tam příliš. Jako bychom přeslazené jídlo maskovali dalšími příchutěmi, ale kalorie z cukru z něj neodstraníme. Vědci proto doporučují, abychom si večerní a noční osvětlení pečlivě vybírali. Například LED žárovky, které mají baňku zabarvenou dožluta, část modré složky odfiltrují.

Martin Srb Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme