Cena surovin klesá, pečivo i tak dál zdražuje. Něco je špatně, kritizuje Prouza

Proč zdražuje chleba?

Proč zdražuje chleba?

Cena pšenice klesá, bochník chleba přesto stojí stále více. Očekáváme, že pečivo zlevní, řekl pro CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň. Podle majitele společnosti Delta Jaroslava Chochole za to mohou také mzdy.

Kilo potravinářské pšenice je o tři koruny levnější než v minulém roce. Oproti roku 2021 stojí chleba o padesát procent více. I přes pokles ceny surovin pro výrobu pečiva, kterou mlynáři přiznali, vidí společnost Delta problém jinde.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Potravinově soběstačná země neexistuje, tvrdí analytik. Jak je na tom Česko ve srovnání s EU?

„Jde o elektrickou energii a pohonné hmoty. Tím nejhorším jsou ale mzdy, které stoupají každý měsíc, protože pracovní síly na trhu ubývá,“ prohlásil Chochole. Zmínil také, že ceny se snižovat nebudou, protože očekávají od příštího roku nárůsty cen.

Srovnání s rokem 2021 ale není podle ekonoma Petra Bartoně fér. „Mělo být s minulým rokem 2022. Před rokem byla cena pšenice zhruba o třetinu vyšší, řekl Bartoň a predikoval v blízké době pokles cen pečiva.

Majitelka Měchenické pekárny Zdenka Mejsnarová sdělila, že podnik aktuálně vyjednává co nejlepší cenu mouky. Na začátku roku pekárna zdražila o deset procent a momentálně neplánuje ceny zvyšovat.

„Pokud mají zemědělci výrazně nižší výkupní ceny a mlýny ty nižší ceny nepromítají do ceny mouky, tak je tady něco bezpochyby špatně,“ pro CNN Prima NEWS sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Zemědělci na základě tvrzení Bartoně argumentují tím, že jsou vázáni na světové ceny, ale ty samy klesly o třetinu. „Větší část toho, co si kupujeme, jsou energie, které jsou v tom pečivu doslova zapečené,“ konstatoval Bartoň.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová v pořadu Co na to vaše peněženka podotkla, že pekaři používají drahou pšenici z loňské sklizně. „Musí jí nejprve nějakým způsobem odbytovat a z té nové pšenice se začne dělat až v průběhu roku,“ dodala.

Redakce CNN Prima NEWS se poptala obyvatel Zlínského a Ústeckého kraje na ideální cenu rohlíku a chleba. „Tři koruny za rohlík a chleba za třicet je tak akorát,“ odpověděla žena.

Pro lidi může záležet na jakosti pečiva. Při dobré kvalitě jsou někteří občané ochotni zaplatit víc. „Dobrý rohlík tak kolem pěti, šesti korun se dá,“ prohlásila kolemjdoucí. „Neřeším to, manželka to peče doma, pánové,“ pochlubil se muž.

Hodně velkou roli hraje konkurence v tvorbě pečiva. Ta údajně není, tudíž není nikdo, kdo by dělal pečivo za nižší cenu. „Konkurence, která by to byla schopna vyrobit za méně peněz, chybí nejen v tom pečivu, ale i ve zbytku potravin,“ dodal Bartoň.

SLEDUJTE TAKÉ: Jak se změní ceny v Polsku?

Tagy:
mzda Evropská unie Tomáš Prouza Rohlík Česko chléb pečivo Potravinářská komora České republiky Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Chleba Pečivo Pekárna Pekárny