Český kubismus je ve světě umění fenoménem. Rozšířil se nejen v rámci architektury a sochařství, ale i do užitého umění. Tento umělecký styl ovlivnil i sběratele a podnikatele Zdeňka Ungráda, který je hrdým majitelem významných děl nejen od slavného Josefa Gočára. Příběh jeho sbírky kubistického nábytku a dalších uměleckých kousků můžete objevovat až do února 2024 v pražské Galerii Magnus Art. Vstupné na výstavu je zdarma.

Autor fotografie: František Souček

Autor fotografie: František Souček

Autor fotografie: František Souček

Autor fotografie: František Souček

Autor fotografie: František Souček

Autor fotografie: František Souček

Každá sbírka má svůj příběh. Někdy stačí mít dobrého souseda

Zálibu ve sběratelství našel Zdeněk Ungrád již v dětství, kdy začal sbírat známky a mince. Jeho vášeň se postupně překlenula k obdivu umění. „Když jsem jednou na vojně dostal opušťák, vyrazil jsem do městečka svých rodičů, kde stál také dům po tetě. V té době byl již téměř vyklizený. Při návštěvě jsem ale nemohl přehlédnout takové zvláštní rohaté židle a vůbec jsem netušil, co to je a jak se tam ocitly,“ vzpomíná Ungrád na okamžik, kdy poprvé spatřil významný kubistický kousek nábytku od umělce Josefa Gočára, který od rodinné sousedky odkoupila jako překvapení ještě spolu s kubistickým skleníkem matka pana Ungráda. „Dnes mám dvě židle já a druhé dvě jsou zapůjčené v Muzeu českého kubismu v domě U Černé Matky Boží v Praze,“ dodává. Kubistický nábytek se s panem Ungrádem stěhoval dokonce i do paneláku. Tehdy díky svému sousedovi, který měl stejnou zálibu ve sbírání starého nábytku, zjistil, že má ve své sbírce dva jedinečné kusy nábytku od významného českého architekta Josefa Gočára, který je pro vlastní potřebu vytvořil kolem roku 1912. Tehdy se Zdeněk Ungrád začal o kubismus zajímat intenzivně.

Autor fotografie: František Souček

Rozmanitost uměleckých sbírek leckdy překvapí

Soukromých sběratelů umění v Česku přibývá a s tím i zájem o sběratelství jako takové. Zatímco doteď se představování sbírek v galerii Magnus Art soustředilo převážně na tradiční malbu a sochu, aktuální výstava návštěvníky svou rozmanitostí překvapí. V průřezu sbírky Zdeňka Ungráda totiž najdou několik kubisticky zařízených pokojů včetně ložnice či vybavené rondokubistické kuchyně s jídelnou, kterou rodina sběratele využívala. „Většina sběratelů se svojí sbírkou obklopuje, Zdeněk Ungrád šel ale ještě o krok dál – žije v ní,” doplňuje Valérie Horváth, jedna z kurátorek výstavy. „Leckoho možná překvapí, že pouze u nás se kubismus z malby a sochařství rozšířil i do užitého umění a architektury. Vznikly tak světově zcela unikátní stavby a předměty každodenního života, jako jsou vázy nebo třeba forma na bábovku,“ říká art specialistka J&T Banky Štěpánka Veselská.