Na Vysočině roste první lůžkový hospic. Příprava projektu trvala téměř devět let

17. říjen 2023

Stavbu prvního lůžkového hospicu na Vysočině začal Spolek pro lůžkový hospic připravovat před devíti lety. Zařízení by mělo nevyléčitelně nemocným lidem usnadnit jejich závěrečnou fázi života. Zaměřujeme se ale také na pomoc a péči o jeho nejbližší.

„My jsme se začali tomuto projektu věnovat koncem roku 2014 a bylo to z toho důvodu, že jsme vnímali, že tady na Vysočině nám lůžkový hospic v některých situacích chybí,“ vzpomíná ředitelka lůžkového hospice Mezi stromy Ludmila Novotná.

Když Spolek pro lůžkový hospic s myšlenkou na stavbu zařízení přišel, na Vysočině se právě rozvíjela domácí hospicová péče. „Já si myslím, že zase v tomto jsme jako poměrně velkou raritou v Čechách, protože na Vysočině v rámci kraje sedm týmu mobilních hospiců, což si myslím, že něco obdobného v Čechách nenajdeme v tuto chvíli a takže nějak tak všechna pozornost byla soustředěna především na tu mobilní hospicovou péči,“ vysvětluje Ludmila Novotná.

Téměř všichni zakládající členové Spolku pro lůžkový hospic v té době pracovali nebo někteří byli dobrovolníci v nějakém domácím hospici, který na Vysočině už v té době byl. „A někdy jsme se setkávali se situací, kdy opravdu ta rodina nemohla pečovat doma o svého blízkého. A tam jsme naráželi na to, že tady na Vysočině nemáme lůžkový hospic, kam bychom mohli takovou rodinu odeslat. Takže zůstávala možnost Brna a Čerčan nebo Chrudimi, což je přece jenom poměrně daleko pro nás tady z Vysočiny,“ upřesňuje.

Fungování prvního lůžkového hospice v našem kraji můžete podpořit i vy. Zapojte se ve čtvrtek 19. října od 18 hodin v Městském divadle a kině Ostrov v Havlíčkově Brodě do aukce uměleckých děl.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související