Advokát zpochybňuje zprávu obsahující „hrubě nepřesné“ údaje a „šokující a skandální tvrzení o osobním chování prezidenta Trumpa“.

Takzvaný Steeleův spis, který obviňoval Donalda Trumpa z údajné „spolupráce s Ruskem“, byl podle zjištění zvláštního vyšetřovatele Johna Durhama vykonstruovaný. Navíc se ukázalo, že bylo vytvoření spisu financováno a vytvořeno na zakázku prezidentské kampaně Hillary Clintonové. Trump chce nyní žalovat bývalého agenta Steelea, autora spisu, u britského soudu.

Právník bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa řekl londýnskému soudci, že jeho klient hodlá prokázat, že zpráva sepsaná zdiskreditovaným bývalým britským špionem obsahovala nepravdivá tvrzení, která poškodila jeho pověst a ohrozila jeho první kandidaturu na prezidenta.

Advokát Hugh Tomlinson předložil soudu své argumenty 16. října a tvrdil, že spis „obsahoval šokující a skandální tvrzení o osobním chování prezidenta Trumpa“ a dále obsahoval tvrzení, že platil ruským úředníkům, aby podpořil své ekonomické zájmy.

Podstatou Trumpova argumentu je podle slov advokáta skutečnost, že „tyto osobní údaje jsou hrubě nepřesné“.

Christopher Steele, který v roce 2016 připravil spis obsahující nepotvrzená obvinění, jež krátce před prezidentskými volbami vyvolala politický poprask, byl v žalobě podané bývalým prezidentem proti společnosti Orbis Business Intelligence, kterou Steele založil, uveden jako žalovaná osoba.

Infografika skandálu o údajné „spolupráci s Ruskem“

Deník The Epoch Times od počátku sleduje vývoj událostí ohledně údajného spolčení Donalda Trumpa s Ruskem, které je doprovázeno rozsáhlým vyšetřováním. Pracují na něm zejména Jeff Carlson a Jasper Fakkert. Více zde: Crossfire Hurricane

Pro zvětšení infografiky klikněte na zde. (The Epoch Times)


Společnost Orbis je žalována o náhradu škody kvůli údajnému porušení britských předpisů o ochraně osobních údajů. Během dvoudenního řízení, které bude probíhat u londýnského vrchního soudu, se Steeleova firma pokusí docílit zamítnutí žaloby.

Donald Trump je v současné době hlavním republikánským kandidátem na prezidenta USA ve volbách v roce 2024.

Trump tvrdí, že v důsledku porušení jeho práv na ochranu osobních údajů utrpěl osobní újmu i újmu na pověsti.

Výbor Demokratické strany USA zaplatil Steeleovi, bývalému šéfovi ruského oddělení tajné zpravodajské služby známé jako MI6, aby provedl výzkum, který obsahoval skandální obvinění týkající se prostitutek, jež by Rusko mohlo potenciálně využít k vydírání amerického prezidenta.

Prezident Trump prohlásil, že informace ve spisu jsou vykonstruované a jsou součástí „politického honu na čarodějnice“.

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump a demokratická kandidátka na prezidenta Hillary Clintonová během debaty na Washingtonově univerzitě v St. Louis ve státě Missouri, 9. října 2016. (Scott Olson / Getty Images)

Podle právního zástupce Tomlinsona hodlá Trump očistit své jméno u soudu tím, že předloží důkazy na podporu svého postoje a prokáže, že obvinění uvedená ve zprávě jsou nepřesná.

Společnost Orbis chce dosílit zamítnutí žaloby odůvodněním, že spis nebyl nikdy určen k tomu, aby byl zpřístupněn široké veřejnosti, a že byl zveřejněn zpravodajským serverem BuzzFeed bez souhlasu společnosti Orbis nebo Steelea.

Ve dvou předchozích řízeních vedených u vrchního soudu soudce rozhodl, že Orbis a Steele nenesou právní odpovědnost za následky vyplývající ze zveřejnění spisu.

Donald Trump v březnu 2022 zažaloval Steelea a bývalou demokratickou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou u federálního soudu na Floridě spolu s dalšími 30 osobami s tvrzením, že jsou součástí spiknutí, jehož cílem bylo „utkat falešný příběh“ o jeho spolčení s ruskými aktéry.

„Činnosti, které podnikli v rámci svého plánu – falšování důkazů, klamání orgánů činných v trestním řízení a zneužívání přístupu k vysoce citlivým zdrojům dat – jsou tak pobuřující, podvratné a podnětné, že i události Watergate v porovnání s nimi blednou,“ uvádí se ve 108stránkové žalobě.

Žaloba narážela na známý skandál Watergate, který vedl k pádu amerického prezidenta Nixona. Tehdy do sídla Demokratické strany USA v komplexu Watergate ve Washingtonu násilně vnikli pracovníci aparátu republikánského prezidenta Richarda Nixona za účelem umístit do budovy odposlech.

V případě Donalda Trumpa došlo během jeho kandidatury na prezidenta k rozdmýchání negativní mediální kampaně proti němu právě na základě Steeleova spisu a ve stejné době byly vládou Baracka Obamy napíchnuty a odposlouchávány telefony dvou jeho asistentů ze strany FBI.

Přes negativní mediální kampaň založenou na Steeleově spisu a vyšetřování FBI nazvané Crossfire Hurricane byl Donald Trump v roce 2016 zvolen prezidentem USA.

Floridský soudce v září 2022 žalobu zamítl s tím, že tvrzení nejsou podložená.

Deníku Epoch Times se nepodařilo kontaktovat společnost Orbis Business Intelligence, aby se vyjádřila prostřednictvím svých webových stránek.

Na této zprávě se podílela agentura Associated Press.

Z původního článku anglické redakce deníku The Epoch Times přeložil a upravil Milan Kajínek.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."