Dnes Středa - polojasno 24°C
Zítra Čtvrtek - polojasno 23°C
Středa 1. 5. 2024
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Manželům Radovým byla odhalena na vinohradském domě pamětní deska
Pamětní deska odhalená na počest Jindřišky a Pravoslava Radových. Foto: P2

Manželům Radovým byla odhalena na vinohradském domě pamětní deska

Pamětní desku věnovanou osobnostem české a světové keramiky a designu nechala 2 vytvořit na počest Jindřišky a Pravoslava Radových. Slavnostní odhalení u domu ve Francouzské ulici, kde oba manželé od roku 1956 žili, proběhlo u příležitosti 100. výročí narození Pravoslava Rady, které připadá na 14. října. Městská část o tom informovala na svém webu. Autorkou pamětní desky je dcera manželů Radových, sochařka a keramička Šárka Radová.  

Slavnostního odhalení pamětní desky se zúčastnili dcery Jitka a Šárka Radová, kolegové z Umělecké besedy a další významní výtvarníci, sochaři a keramici. Na manžele Radovy zavzpomínala i kurátorka a spoluautorka uměleckých publikací a monografií Vendula Fremlová.

Prahu 2 pak reprezentoval radní pro oblast kultury Jaroslav Šolc, který oběma tvůrčím osobnostem vzdal hold interpretací jejich oblíbené skladby na flétnu.

Součástí akce byl i následující vzpomínkový večer v kině MAT, který připomněl život i dílo Jindřišky a Pravoslava Radových. Diváky čekala projekce dokumentu České televize a pásmo animovaných filmů Pravoslava Rady.


Autor: Cen

Podezřelé zavazadlo vyklidilo halu hlavního nádraží, v kufru bylo oblečení

29. dubna 2024 v 18:33

Kvůli nálezu podezřelého zavazadla byla v pondělí dopoledne před jedenáctou hodinou evakuována hlavní hala hlavního nádraží. Nakonec se ukázalo, že se ve velkém kufru ukrývalo oblečení. Cestující se v poledne na nádraží mohli vrátit bez omezení.  

V Praze na Harfě jsou high-tech laboratoře pro vývoj nových léků

28. dubna 2024 ve 23:28

Objevy z ÚOCHB mají od středy větší šanci, že se dostanou do praxe, a pacienti s dosud neléčitelnými nemocemi mají zase silnější naději, že se dočkají účinné terapie. Fungovat totiž začíná na české poměry unikátní translační centrum spojující vědu a její komerční využití –...

Další články
Nahoru