Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

VIDEO: Mše za romského aktivistu, publicistu a politika Karla Holomka. Celebroval ji Tomáš Halík

17. října 2023
Čtení na 2 minuty
V neděli 15. října od 14 hodin se v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Klementinu v Praze konala mše za nedávno zesnulého spoluzakladatele Muzea romské kultury Karla Holomka, který zemřel na konci srpna. Vzpomínkovou mši celebroval jeho přítel Tomáš Halík.

Titulní fotografie k článku: Tomáš Halík, 15. 11. 2023 (FOTO: František Bikár)

“Budeme se modlit za Ing. Karla Holomka, nedávno zemřelého romského aktivistu, politika a blízkého člověka. Také mého přítele, s kterým jsme strávil čas na lidskoprávních konferencích a také na jedné z cest do Španělska, plnou zajímavých zážitky. Byl to muže, kterého jsem si nesmírně vážil,” řekl na úvod mše Tomáš Halík, který se pak vyjádřil i k situaci romské komunity v ČR.

“Každá skupiny v dnešní společnosti, která je, ať se nám to líbí nebo nelíbí, mediální, bude mít takový vliv jaké bude mít osobnosti, které jsou schopné ve veřejném, především mediálním prostoru, věrohodně hájit její hodnoty,” uvedl Halík.

“Vždy jsem říkal, že romská otázku bude vyřešena v okamžiku, kdy Romové najdou svého Martina Luthera Kinga. A myslím, že se musí hledat vždy takové osobnosti, které jsou věrohodné, srozumitelné a jednou z takových osobností byl právě i Karel Holomek,” řekl během vzpomínkové mše Tomáš Halík.

Karel Holomek byl významný romský aktivista, publicista a politik. Narodil se 6. 3. 1937 do rodiny původních moravských Romů, kteří se na Moravě usadili na konci 17. století. Vystudoval vysokou školu – obor strojní inženýrství na Vojenské akademii v Brně a několik let zde pracoval, kvůli odmítavému postoji vůči okupaci Československa byl z fakulty vyloučen.

Působil v první české romské organizace: Svazu Cikánů-Romů. V letech 1982 až 1989 pracoval pro samizdatové nakladatelství, v polistopadovém období působil jako poslanec České národní rady za Občanské fórum. V roce 1991 stál u zrodu Muzea romské kultury, mj. byl také ředitelem Mezinárodního romského centra při Helsinském občanském shromáždění či členem Vládní rady pro lidská práva.

Za svůj život získal celou řadu významných ocenění včetně Medaile za zásluhy z rukou prezidenta Václava Havla, dále například cenu Roma Spirit a také Cenu Muzea romské kultury za dlouholetou neúnavnou práci ve prospěch romského etnika a za významnou roli, kterou sehrál při zakládání a budování MRK. Karel Holomek zemřel 27. 8. 2023.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon