Tak už i Aktualne.cz varuje před ukrajinskými Fake news a iDnes před drsnou a stoupající kriminalitou Ukrajinců, zejména na Plzeňsku


Pro Kosu objevil Pepa a  Jarda  Hudec

Nestíhám a  zase nestíhám. A  vlastně  v tomto případě  ani nemohu, protože  tuzemský  mainstream, ten nejtěžšího kalibru pomíjím a je pro mne tou úplně poslední instancí, když se  chci dozvědět  něco relevantního  z války na Ukrajině nebo záležitostí s ní související. Protože  tam většinově  informace  jako takové buď  chybí  vůbec a jsou nahrazeny  čirou propagandou  nebo je  ta propaganda , samozřejmě proukrajinská  obalí tak, že  z ní vykukuje  jen malinkatý  střípek. Takže  denní kontakt  s mainstreamem redukuji jen  na večerní zprávy na ČT, v autě na ČRoPlus a  hlavní stránku Seznamu.  Zbytek bodově, podle toho, co mi vyjede na monitoru  tisku. Proto mne už  hodně a hodně  dlouho ani nenapadlo juknout  na takové Aktuálně.cz. Mám ho  zcela  postradatelný propagandistický  kanál a to  v tom nejvlastnějším slova  smyslu.

O to více mne překvapila včerejší dopolední  reakce  od Pepy,  na  článek

Ukrajinské vedení neříká vždy pravdu. Používejte zdravý rozum, varuje generál Šedivý

mi lakonicky  sdělil:

Mrkni na  Aktualne.cz, konkrétně na

Neskákejme na lep ani ukrajinským dezinformacím. Je to velký problém, říká novinář

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/spotlight-news-jiri-just/r~1f426d7062b411eeba5b0cc47ab5f122/

Tak jsem mrknul a zalapal po dechu:

cituji:

Česká média mnohdy přebírají neověřené informace z ukrajinských serverů, které se později ukážou jako mylné, upozorňuje novinář žijící v Moskvě Jiří Just. Šíření ukrajinských „fejků“ podle něj může vést k ohrožení podpory Ukrajiny. „Média by neměla skákat na lep jak dezinformacím z ruské strany, což je asi logické, ale i těm ze strany ukrajinské,“ uvádí v pořadu Spotlight News.

Jeden z problémů podle Justa tkví v tom, že čeští novináři v poslední době při informování o válce na Ukrajině často odkazují na populární kanály na Twitteru. Ty ale často sdílejí nepotvrzené zprávy. „Seriózní média pak takové informace berou jako bernou minci, což mě trochu zaráží,“ komentuje Just a zmiňuje přebrání kontroverzního videa, který na sociálních sítích sdílel ruský aktivista Vladimir Osečkin, zakladatel nevládní organizace na ochranu lidských práv Gulagu.net.

„On nedávno šířil video se dvěma wagnerovci, kteří se chlubili tím, že zabíjeli Ukrajince. Pak se ale ukázalo, že minimálně jednomu z těchto respondentů, kteří se vší pravidelností skutečně sloužili u wagnerovců, zaplatil 10 tisíc rublů,“ popisuje Just. „Tuto informaci, která vypadá zajímavě a v uvozovkách hezky, samozřejmě šířila média a nikdo ji neověřil. Prostě to bylo bráno, jako že je to fakt,“ uvádí.

Šíření podobných neověřených zpráv o situaci na ukrajinské frontě či politické situaci v Rusku, které podle Justa v poslední době zaplavují informační prostor, mohou vést rovněž k tomu, že veřejnost přestane důvěřovat seriózním médiím. „Myslím si, že je to teď velký problém, protože pokud se takové informace nedají ověřit a vypadají příliš hezky, tak vlastně jsou rovny fejkům, které šíří například i ruská propaganda,“ apeluje Just. „A to se pak skutečně může odrazit i na podpoře Ukrajiny,“ dodává.

Tuzemská média by tak podle něj neměla dávat důraz na rychlost a naopak by měla vždy minimálně počkat, než se získané zprávy ze sociálních sítí potvrdí alespoň z vícero zdrojů. „Klasická média by neměla se sociálními sítěmi soutěžit, měla by spíše informace ověřovat, aby opět, jak říkám, nešířila ty, ve velkých uvozovkách, lepší dezinformace,“ míní Just.

Podívejte se na video v úvodu článku, kde Just také zmiňuje další příklady ukrajinských „fejků“ či jakým způsobem ovlivňuje tuzemský informační prostor ruská propaganda.

Ve stejnou dobu  dorazil i mail od kdysi autora Kosy Jardy Hudce s následujícím textem

Drobná poznámka

i tady ocituji  tu menší  část  jejich článku, která  je vidět  z celkově placeného textíku:

Příliv cizinců s sebou nese také zvýšení kriminality. S každým dalším případem roste i nenávist a přibývají ostré reakce proti uprchlíkům. Lidé se bojí a mají pocit, že stát nic neřeší. „Jsou to drobné případy a pak přijde jeden, který bude rozbuškou pro velkou odvetnou akci, kdy se lidé rozhodnou jít pomstít,“ varuje sociolog Jan Lukášek.

Vyražený zub, modřiny po celém těle, roztržený ret. Tak skončil mladík po bitce se čtyřmi Ukrajinci, kteří ho spolu s kamarádem a dvěma dívkami napadli. Mladý Ukrajinec brutálně znásilnil patnáctiletou dívku, kterou chtěl i zavraždit. Ukrajinec strčil ženě do vagíny petardu a odpálil ji. Opilý Ukrajinec se třemi promilemi alkoholu v krvi vulgárně urážel lidi, až jej policie obvinila z hanobení národa, rasy a etnika. Další opilý Ukrajinec chtěl znásilnit mladou dívku v parku.

Všechny tyto případy mají dvě věci společné: staly se na Plzeňsku a po každém dalším stoupá mezi lidmi nenávist vůči Ukrajincům, kteří pak vyzývají k ostrým reakcím proti uprchlíkům. Přesněji k jejich vyhoštění, pochodům proti nim, bitkám, pogromům. Sociologové upozorňují, že Plzeň a Plzeňsko mohou být varováním, co se odehrává v tichosti v celé společnosti a co může během krátké chvíle bouchnout – právě tady totiž žije dvakrát více cizinců, než je republikový průměr, a rychleji tu tak stoupá nenávist proti cizincům, zejména Ukrajincům.

V Česku bylo loni odsouzeno za různé trestné činy téměř 5,5 tisíce cizinců. Nejvíce Slováků, kterých bylo 1 654, a jen o pár desítek méně – 1 607 – bylo Ukrajinců.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Mno, to je počteníčko, co? Oba ty příspěvky  jsem spojil naprosto záměrně! Ne úplně proto, že se týkají Ukrajiny, tamní  války. Jakkoliv, kdyby  tahle  nejhloupější a nejzbytečnější ze  všech  válek nevypukla, ani jeden  z těch dvou  článků mainstreamu  by nikdy nevznikl.

Ale spojovací  prvek obou těch dvou „dílek“ a Kosy je jiný!  Demaskuje  a  to až do úplně nahoty  dvě přední česká  mainstreamová  sdělovadla! Ukazuje, co jsou zač a jakou rok a tři čtvrtě, co konflikt  trvá  odvádějí  naprostou a totální šmíru!

Zrovna  Just  z Moskvy  bude ten, kdo upozorňuje na  to, že  Kyjev a ruská opozice vypouštějí  dezinformace a že by se jim solidní novinář  měl  vyhnout? Ve vlastním zájmu a konec konců i v  zájmu Ukrajiny? Tak to říká opravdu ten úplně  nejsprávnější. Kdybych  měl  čas a prohrábl  se  archivem Kosy a první ukrajinskou  válkou a tím, co je v něm o ní zaznamenáno právě od Justa,  nebylo by  potřeba  už vůbec nic  dodávat. Od  té doby  dodává do Česka, informace, které  mainstream požaduje a  to ve velkém. Na  pravdu a  fakta  nehledě. Důležitý  je ten správný narativ a  ten Just doposud  vždycky  stoprocentně  ctil. Proč  teď  přišel s touhle otočkou  jaksi  nechápu. Nicméně  – přečtěte  si ten jen výtvor  pozorně  znova. On demonstruje  určitou neserioznost  Kyjeva  a ruských opozičníků  tím,  že  jakýsi  ruský odpadlík natočil video se dvěma  wagnerovci a  jednomu z nich za  to zaplatil????!!!

To má  být  ten hlavní prohřešek? Tohle? A  co zničení Kachovky  nebo dokonce ostřelování  Záporožské  jaderné elektrárny?  A velmi  pravděpodobně  u  incident v Buče?  Co ukrajinské tvrzení , že  raketa  co zabila  v Polsku dva lidi byla  vypálena  Rusi?  Co ukrajinské tvrzení o tom,  že  export obilí  jde  do hladovějících zemí a ono  převážně  končí ve  východní části EU?

Proti tomu je  nějakých  10 000 rublíků nějakému wagnerovci  naprosto nezajímavá  blbina!

A  záměrně  jsem připojil  kousek z toho článku  iDnes o ukrajinské kriminalitě na Plzeňsku. Jednak proto,  že  ji všichni, včetně  medií  vlastně  buď popírali vůbec nebo těžce bagatelizovali. V podstatě  představovala  zakázané téma!

A  teď najednou  tohle! Když  nás  Fiala s Rakušanem Pekarovou  dvacet měsíců přesvědčují,  jak  ti chudáci, utíkající před  válkou obohatí, jak tady  budou pracovat a bohabojně  s námi  přátelsky  žít a to  s plnou bubnovou doprovodnou palbou českého mainstreamu, který to do nás  cpe  horem dolem!   A ono tohle!!!

Kladu  si otázku, proč  náhle takový  obrat? A takovéhle  v podstatě  kálení do vlastního hnízda  a na vlastní hlavu? Rád bych věřil tomu, že  v  mé terminologii  pukly  ledy. Už  i v Česku. Ale na  rozdíl od  včerejšího článku Kosy, kde před  ukrajinskými dezinformacemi  varuje  bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, autorům  těch  výkřiků na Aktuálně  -speciálně Justovi a Janoušovi NEVĚŘÍM! Ani slovo. Ne  ve smyslu, že bych rozporoval prvoplánový  význam  jejich  výlevů, ale  jejich motivu.  A  Aktuálně  a iDnes jako celku už  vůbec ne.

Stačí se podívat, co jako související s tím Justovým  varováním  přidal  za  upoutávky  do článku editor  Aktualne.cz -viz screenshoty:

Výstřižek1

Výstřižek3

Ne, u Aktualně nějaké praskání ledu  skutečně  nehrozí. Jen tam došlo k malinkatému úletu.

Na  iDnes to není  ani o fous lepší. Stačí  si  na  rozbalit jejich spešl ukrajinskou nabídku, abyste  tam  našli  jako největší redakční taháky  tohle:

Výstřižek2

Dá se to vysvětlit v obou redakcích tak, že  věčně  se už lhát nedá. Že si všimli,  že  jim to žere  čím dál méně  lidí, že  alternativní zdroje  v minimálně v ukrajinské  válce nabývají na  důvěryhodnosti.  Takže proto  ta  drobná, leč  na poměry na  Aktualne.cz  neuvěřitelná piruety a  na iDnes  to prostě v podstatě pojali jako  zprávu z Černé kroniky. Tedy bulvár. A jinak si dál jedou po svém tradičním prkně.

Ale  stejně to člověka i vlka potěší.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.