Vrcholí opravy na průtahu Karlovými Vary, řidiči musí být ještě trpěliví

  9:40
Začala čtvrtá etapa plánovaných oprav na průtahu Karlovými Vary. Dotkne se částečně i silnice I/13, která v Karlových Varech začíná. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je investorem akce, si na poslední dějství oprav karlovarského průtahu vyčlenilo čas do konce října.

Čtvrtá etapa rekonstrukce povrchů na silničním průtahu Karlovými Vary | foto: Václav Šlauf, MAFRA

„Čtvrtá etapa navazuje na opravu povrchu na mostě nad Teskem, která skončila před několika dny,“ uvedl Jiří Baloun, vedoucí provozního úseku karlovarské správy ŘSD.

Výměna povrchu bude nyní komplikovat dopravu na začátku Karlových Varů ve směru od Ostrova. Opravovaný úsek začíná u cedule města a končí u jediné autobusové zastávky na průtahu.

Opravy také u Boče a Boru

Stejně jako v předchozích třech etapách je primárním cílem výměna takzvané obrusné vrstvy. Místy ovšem mohou jít cestáři i hlouběji až do ložných vrstev vozovky.

„Místa, kde je zapotřebí sáhnout hlouběji, odhalíme po odfrézování svrchní vrstvy. U první etapy to bylo asi na 20 až 25 procentech opravované plochy,“ podotkl Baloun.

Práce na průtahu ale nejsou jediné, na nichž teď ŘSD pracuje. Souběžně s nimi startují i další etapy rekonstrukcí silnic I/20 a I/25.

„Ze zásadnějších akcí nás čeká frézování a pokládání asfaltu na silnici I/13 u Boče i opravy čtyřpruhu téže komunikace u Boru. Tyto práce budou hodně svázané s počasím. Přesto čekáme, že v Boči stihneme položit nový koberec,“ poznamenal Baloun.

Mosty budou už v prosinci

Konec roku patří silnici z Karlových Varů do Plzně, kde budou hotové oba mosty u Kfel. Termínem jejich zprovoznění je 15. prosinec. Oba už měly být hotové vloni. Firma, která práce prováděla, doslova z hodiny na hodinu stavbu opustila. Jiný dodavatel pak inkasoval za stavbu nového mostu 33 milionů, za rekonstrukci dalších 15. Proti původnímu plánu oba mosty vyšly výrazně dráž.

Na „dvacítku“ se silničáři ovšem vrátí ještě v příštím roce. Už na jaře začne ambiciózní projekt, na jehož konci budou serpentiny nad Bečovem bezpečnější než doposud. Ředitelství silnic a dálnic je totiž plánuje narovnat. Se stavbou bude souviset i nutnost na nějakou dobu uzavřít veškerý provoz na silnici z Karlových Varů do Plzně.

7. září 2023