Panika v tlačenici na diskotéce: Ve Slušovicích se loni zranilo 12 lidí, případ řeší soud

Diskotéka ve Slušovicích na Zlínsku, kde došlo k hromadné tlačenici.

Obrovská tlačenice a panika zachvátily loni diskotéku ve Slušovicích

Případem nebezpečné tlačenice na diskotéce ve Slušovicích se ve středu začal zaobírat Okresní soud ve Zlíně. Během loňské halloweenské party zavládla v klubu panika. Zranilo se 12 lidí, dva byli dokonce v ohrožení života. Majiteli podniku hrozí osm let vězení, firmě pak peněžitý trest a zákaz činnosti.

„Nejdříve se začali lidé shromažďovat na poschodí, jenže někteří chtěli ven, jiní zase dovnitř,“ popsaly tehdejší situaci Michaela a Eliška. „Nebyl tam ani prostor k hýbání, přičemž v prvním patře se začali návštěvníci rvát o místa, takže někteří už neudrželi stabilitu a začali padat dolů,“ pokračovaly.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Praze probodl spolubydlícího nebozezem, pak ho zfetovaný dorazil nožem. Muž dostal 11,5 roku

Dívky byly následně zaklíněny mezi padajícími lidmi. „Obě jsme utrpěly pohmoždění krční páteře, zhmoždění kolene, lokte, zád a pánve,“ shrnuly poškozené s tím, že se v ten moment skutečně bály o život. Se svědectvím se týden po události svěřili redakci CNN Prima NEWS i další návštěvníci.

Podle obžaloby je na vině majitel, který do klubu s kapacitou 280 lidí nechal vpustit větší počet lidí. V jeden moment se tak uvnitř nacházely až čtyři stovky lidí. Když masa návštěvníků v panice uvízla, zranilo se 12 osob, někteří z nich vážně.

Právní zástupce poškozených nechtěl soudní přelíčení komentovat, jelikož teprve začalo a nachází se v rané fázi. Vyjádřit se nechtěl ani obžalovaný majitel diskotéky, který před soudcem vypověděl, že necítí vinu, a odmítl vypovídat. Státní zástupce Jan Zubek ale vidí věc jinak. „Učinil nedostatečná opatření při zajištění bezpečnosti návštěvníků během kulturní akce. Absolutně rezignoval na veškerá opatření bezpečnostní,“ zdůraznil.

Majiteli hrozí kromě vězení i zrušení živnosti

„V případě jedné poškozené, která měla nejzávažnější zranění, šlo skutečně o život,“ uvedla pro CNN Prima NEWS zástupkyně poškozených Martina Slezáková. „U všech jsou průkazné jak bolestné, tak duševní útrapy. Ohledně odškodnění se můžeme bavit v rámci statisíců,“ doplnila.

Pokud soud obžalovaným prokáže vinu a budou odsouzeni, hrozí, že legendární diskotéka ve Slušovicích bude nadobro uzavřena. „Fyzická osoba je ohrožena zákonnou trestní sazbou v rozpětí od dvou do osmi let, ale u právnické osoby je to odlišné. Ve hře je zrušení tohoto statutu či celkový zákaz činnosti, případně větší peněžitý trest,“ uvedl Zubek. Hlavní líčení bude pokračovat 13. listopadu, kdy soud vyslechne další svědky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Brně vykradl nákladní vůz a záhy vyhrožoval u Armády spásy. Jeho čin zachytily kamery

Tagy: