V lokalitě bývalého uranového dolu v Rožné na Vysočině by se prý v budoucnu mohlo těžit lithium

19. říjen 2023 06:00

Lithium by se mohlo v budoucnu dobývat nejen na západě Čech, ale i na Vysočině. Konkrétně v Rožné na Bystřicku, kde se v minulosti desítky let doloval uran. Nové dobývání nerostných surovin ale obec odmítá.

Na Vysočině by se prý v budoucnu mohlo těžit lithium. Látka využívaná především v dobíjecích bateriích se v nerostech nachází třeba i u Rožné u Bystřice nad Pernštejnem a objevil se zájemce, který chce zásoby prozkoumat. Oblast má dlouhou historii těžby jiné strategické suroviny - uranu. Nové dolování ale vedení obce odmítá.

Soukromá firma požádala o stanovení průzkumného území

„To naprosto nepřipadá v úvahu, tam jsou stovky tisíc, možná miliony tun galvanických kalů a vše se rekultivuje,“ odmítá nápad na obnovení těžby starosta Libor Pokorný ze Sociální demokracie.

Těžba uranu v dole Rožná skončila po více 60 letech v dubnu 2017. Podle starosty je z té doby dost dat o podzemních zásobách, včetně minerálů s obsahem lithia.

I přesto, že zastupitelé průzkum odmítli, konečné rozhodnutí bude na Ministerstvu životního prostředí. Vydat by ho mohlo v prvním čtvrtletí příštího roku.

autor: Daniel Zach
Spustit audio