Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Vidlák bůůk chce zaujmout venkovem i divnoslovy

Tisk

vidlak buuk200Začínající spisovatelka Nela Kyselová z Rybníčku u Pelhřimova pokřtila v pátek třináctého svoji prvotinu s názvem Vidlák bůůk. Kniha vychází z autorčina facebookového blogu Vidlákblog, kde humornou formou v krátkých příbězích popisuje běžný život na autentickém venkově, kde veškerý časoběh podléhá potřebám zvířat. Hlavní hrdinové knihy tedy mají povětšinou čtyři nohy a chlupatý kožich.

 

„Měla jsem celkem jasnou vizi o tom, kterak má moje kniha vypadat a kdo ji bude ilustrovat, tak jsem se pustila na cestu samovydavatele. Rozhodně nebyla snadná, neobešla se bez chyb a přešlapů, ale myslím, že se cíle podařilo dosáhnout více než povedeně,“ vysvětluje Kyselová coby samonakladatelka své knihy.

„S českým jazykem pracuji celkem nevšedně a stejně jako Jakub Hron Metánovský ho obohacuji o nová slova. Na blogu i v knize tak natrefíte na kokodačky, řehtavce, káchavce, rohatky, štěkavce nebo mňoukavce. A sem tam taky na člověčince, protože někdo té zvěřeně podstrojovat musí, že jo,“ pokračuje Kyselová.

vidlak buuk1

Knižní úsměvné venkovské počtení do podivně zajímavých časů o tom, co autorce zrovna od vidlí odpadlo doplňují obrázky jihlavské grafičky a ilustrátorky Evy Bystrianské. „Od začátku jsem věděla, že s nikým jiným, než s Evou spolupracovat nechci. Umí totiž v obrázcích vystihnout přesně to co udávají písmenka, a navíc dokáže přimíchat i trochu svého vtipu, což vytváří dobrou kombinaci a přináší velmi sympatický výsledek,“ uvádí autorka.

Vidlák bůůk pokřtil spisovatel a publicista Aleš Palán a předsedkyně Svazu venkovské turistiky Zdeňka Nosková. „Bez těchto dvou kamarádů by moje písmenka vůbec nespatřila světlo světa. Zdenča mě vlastně dokopala k založení blogu a Aleš zasejc ke knižnímu počinu,“ prozrazuje Kyselová s tím, že o kmotrech měla hned jasno. „Stejně jako jsem měla přesnou vizi o spolupráci s Evou Bystrianskou, neměla jsem pochyb rovněž o tom, kdo má mému skromnému knihodílu povinšovat dobrosti do začátků.“

vidlak buuk

Zdroj foto: Karla Bradáčová

Knihu vonící venkovem objednáte na https://www.facebook.com/vidlakblog


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Šílenství davů a obrana svobody slova

silenstvi davu perex"Naše doba propadla masovému šílenství... Něco se pokazilo a je nejvyšší čas, abychom se zamysleli nad hlubšími příčinami... Aktivisté politické korektnosti ná...

Divadlo

NoD: Valentýn zasáhl a bolel!

altVe dnech 29. a 30. května se v experimentálních prostorech NoD uskutečnilo na jevišti pro jednoho herce představení další inscenace v oblasti alternativního divadla. Valentýn, název hry i hlavního hrdiny strhnul emoce, zasáhl a...

Film

Filmový ráj otevře své brány již po třicáté osmé

altO tom, že občas se může vyskytnout peklo na zemi, netřeba pochybovat. Zda je však na zemi ráj, nad tím by se musel nejeden zamyslet. Skalní filmový fanoušek to však rozhodně nebude, neboť ten o jednom filmovém ráji ví. Pravda, otvírá své brány jen na pár dní...