Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Úspěšná obhajoba. Šampionkami WNBA jsou po roce znovu Las Vegas Aces

Jako první po jednadvaceti letech dokázaly obhájit titul ve WNBA. Hráčky Las Vegas Aces uspěly ve čtvrtém finále proti New York Liberty 70:69 a ovládly sérii poměrem 3:1 na zápasy. Nejužitečnější hráčkou play-off byla vyhlášena A'ja Wilsonová, která k rozhodujícímu vítězství přispěla 24 body a šestnácti doskoky.

Vítězky basketbalové WNBA
zdroj: Reuters

"Během sezony jsme bojovaly častokrát s nepřízní osudu a prostě se soustředily na to hlavní. Společně jsme plakaly, modlily se a teď spolu popíjíme šampaňské," uvedla Wilsonová, která byla nejužitečnější hráčkou ligy v roce 2020 i loni.

V základní části Las Vegas vyhrálo rekordních 34 zápasů ze čtyřiceti a v play-off utrpělo jedinou porážku. Obhajobou titulu napodobily svěřenkyně trenérky Becky Hammonové týmy Los Angeles Sparks (2001–02) a Houston Comets (1997–2000), které jako jediné dosud dokázaly triumfovat v soutěži dva roky po sobě.

"Hodně lidí nás odepisovalo. Říkali, že Liberty vyhrají v pěti zápasech. Četly jsme to, sledovaly to a nabíjelo nás to. Takže díky," řekla Wilsonová. Ve středu se navíc Aces musely obejít bez nejužitečnější hráčky loňského finále Chelsea Grayové a další hráčky základní pětky Kiah Stokesové, které se zranily.

Ve třetí čtvrtině prohrávaly o dvanáct bodů, ale dokázaly skóre otočit a v závěru vedly o šest bodů. "Zaslouží si uznání. Byly dole, ale vyhrabaly se z toho. Bojovaly jsme, ale nebyl to náš ideální zápas," řekla trenérka Liberty Sandy Brondellová. Nejlepší střelkyní domácího týmu byla s 19 body Courtney Vanderslootová, která proměnila čtyři z osmi trojek. 

"Spoustu let jsme nijak oslnivě nehrály. Ale skvělý tým nepostavíte za pár měsíců. Trvá to roky a jsem na nás vážně pyšná," řekl rozehrávačka Las Vegas Kelsey Plumová.

Za New York tentokrát nenastoupila nová posila USK Praha Němka Nyara Saballyová, která v předchozích finálových zápasech odehrála vždy jen něco přes minutu.

Finále play-off ženské basketbalové WNBA – 4. zápas:

New York Liberty – Las Vegas Aces 69:70, konečný stav série 1:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články