Vize Česka, konference o blízké budoucnosti naší země přístupná i veřejnosti, začíná v Táboře

19. říjen 2023 08:30

Čtrnáct odborníků z různých oborů vystoupí ve čtvrtek a v pátek v Táboře na konferenci Vize Česka. Dorazí třeba sociální geograf Dušan Drbohlav, profesor jaderné a kvantové fyziky Jan Rak nebo učitel a specialista na přežití Amar Ibrahim. Cílem konference je nabídnout veřejnosti pohled odborníků na nejbližší budoucnost společnosti.

„Mě témata nejbližší i vzdálenější budoucnosti vždycky zajímala a myslím, že naši předci mysleli na budoucnost mnohem víc než my dneska. Byli totiž závislí na přírodě, počasí, sezónních událostech. Když dneska přijdeme do supermarketu a tam je všechno, tak se budoucnost nezdá tak důležitá. Já si ale myslím, že důležitá je, proto jsem se rozhodl ty informace přiblížit i veřejnosti,“ vysvětluje iniciátor konference Vize Česka Jiří Návara.

Letos na akci v Táboře se svými příspěvky vystoupí například sociální geograf Václav Drbohlav, sexuoložka Hana Fifková, lékařka Václava Adámková, novinář Erik Tabery nebo politik a psycholog Michael Žantovský.

Zatímco čtvrteční program v kině Svět je určen veřejnosti, v pátek na konferenci dorazí zhruba tři stovky studentů z celého kraje. „Pozvali jsme mimo jiné novináře Erika Taberyho a podnikatele Pavla Boušku. Oba jsou poměrně mladí lidé, kteří se vypracovali díky neuvěřitelné píli a mají vynikající výsledky ve svém oboru. Mohou studentům říct nejenom svůj osobní příběh, ale zároveň mohou nastínit, jak se jejich profese budou v příštích letech vyvíjet,“ uvádí ředitel táborského Gymnázia Pierra de Coubertina Petr Nývlt.

Starosta Tábora Štěpán Pavlík akci vnímá i jako důležitý příspěvek k boji proti dezinformacím. „Považujeme za nezbytné v dnešní době přinášet lidem něco, co je opravdové, podložené, vyzkoumané. Lidé si mohou poslechnout něco vážného, vědeckého a přitom pravdivého a blízkého našemu životu. Je to nesmírně zajímavá věc,“ dodává.

Informace o konferenci Vize Česka včetně programu najdou zájemci na webových stránkách města Tábor.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související