Do rezonanční kolébky se vejde i dospělý člověk. Využívá se k muzikoterapii

19. říjen 2023

To, že hudba může i léčit, je známá věc. A vznikají i nové nástroje, které jsou na léčbu hudbou, muzikoterapii, přímo zaměřené. 

Tomáš Dufek ve své dílně v Dolních Radslavicích vyrábí různé bubínky, ozvučná dřívka, chřestidla a strunné nástroje. Největším z nich je určitě rezonanční kolébka.

Rezonanční kolébka

"Je to skelet, který je vytvořený vrstvením bukových dýh," popisuje akustickou rezonanční kolébku Tomáš Dufek. Jde v podstatě o ležící půlválec s průměrem devadesát centimetrů a délkou sto osmdesát centimetrů.

Rezonanční kolébka je ležící půlválec s průměrem devadesát centimetrů a délkou sto osmdesát centimetrů. Po obou stranách válce jsou různé otvory a především dlouhé struny

Po obou stranách válce jsou různé otvory a především dlouhé struny. "Z každé strany je osmnáct strun, a je to naladěné do kvinty," dodává. Na struny je možné brnkat prsty, je ale možné použít i paličku s měkkou koncovkou.

"Používají to muzikoterapeuti v rámci vibroakustické terapie," říká Tomáš Dufek. Princip je takový, že si člověk lehne do kolébky a vnímá vibrace, zatímco druhá osoba zvenku brnká na struny. "Když je člověk v kontaktu, tak ten vjem je komplexnější, silnější," dodává výrobce s tím, že brnkat se musí velmi jemně a citlivě. Je dobré si dát pod hlavu polštářek, protože právě v hlavě můžeme vibrace cítit až příliš silně.

Z každé strany rezonanční kolébky je osmnáct strun

Jak už bylo řečeno, rezonanční kolébku používají odborníci v rámci léčebné terapie. Zajímavý zážitek ale přináší i zdravým lidem, kteří se potřebují uklidnit, uspořádat myšlenky, nebo si prostě jen odpočinout.

Spustit audio

Související