Závod Sfinx v Holešově na Kroměřížsku, který je součástí společnosti Nestlé Česko a vyrábí bonbony, rozšiřuje výrobu. Vznikly nové haly, investice za 1,2 miliardy korun bude dokončena příští rok. Produkce závodu se téměř zdvojnásobí, ze současných asi 16 tisíc tun ročně se navýší na zhruba 29 500 tun. Přibude 26 druhů výrobků se třemi různými druhy receptur a pět nových formátů balení, řekla dnes novinářům ředitelka závodu Nina Križanová. Do příštího roku v závodu přibude téměř stovka zaměstnanců, letos jich má asi 330, pak by jich mělo být 418.

Investice do rozšíření výroby začala loni. „Je směřovaná na rozšíření výroby želé, automatizaci a digitalizaci výrobních procesů. Co se týká rozšíření výroby, do výroby uvádíme tři nové druhy výrobků, které jsou odlišné od stávajícího portfolia, základ netvoří želatina, ale kukuřičný škrob,“ uvedla ředitelka. Výrobky jsou určené na export, zejména do Velké Británie.

Automatizaci závod zavedl v podobě automatických vozíků. „Přenášejí polotovar od licí linky do sušicích komor,“ uvedla ředitelka. Automatické bude i paletování. Nové budovy jsou dokončené, jde o dvoupodlažní výrobní halu a sklad hotových výrobků o celkové výměře 9000 metrů čtverečních. Na místě přibývají nové technologie, dělají se výrobní zkoušky. „Budou se ještě instalovat balicí linky. Výroba nového portfolia se naplno rozjede ve druhé polovině příštího roku,“ uvedla Križanová.

Továrna Sfinx letos slaví 160 let. „Výročí je pro nás pomyslným milníkem, který začíná psát novou kapitolu továrny. Díky investici přes 1,2 miliardy korun bude totiž Sfinx od roku 2024 jedinou továrnou Nestlé, která v Evropě vyrábí bonbony. Stává se tak bonbonovou velmocí na světové úrovni, která vyváží sladké pochoutky do tří světadílů,“ uvedla ředitelka. Největší část exportu směřuje do Velké Británie, bonbony z Holešova míří například i do Spojených arabských emirátů, Austrálie či Tchaj-wanu.

Větší část produkce holešovského závodu tvoří želé. „Z dlouhodobého hlediska se hlavní trendy nemění. Stále nejoblíbenější a zároveň nejrychleji rostoucí je kategorie želé bonbonů, kde má největší podíl značka JOJO. V rámci této kategorie ale vidíme rostoucí trend kyselých želé bonbonů. Nejprodávanější jsou právě Kyselé žížalky, které dokonce předběhly i ikonické gumové Medvídky. Proto jsme se rozhodli letos rozšířit portfolio o kyselou novinku s názvem JOJO Kaktusáci,“ uvedla manažerka Nestlé pro bonbony Anna Růžičková. Továrna vyrábí také cukrovinky marshmallow či tvrdé bonbony Bon Pari nebo Hašlerky.

Kvůli rozšíření výroby přijme závod letos a příští rok asi stovku zaměstnanců. „Zatím se nám daří je nabírat. Jde o dělnické pozice, v administrativě, skladu, mechaniky,“ uvedla ředitelka. Rozšíření výroby ocenil starosta jedenáctitisícového Holešova Milan Fritz. „Pomůže nám to zaměstnat lidi. Nejlepší je, že se Nestlé rozhodlo zde investovat a výrobu zachovat. V minulosti byly různé zvěsti, že by výroba mohla být přesunuta jinam. Že zde Nestlé investovalo tak zásadním způsobem, je pro nás signálem, že zde výroba zůstane dalších asi několik desítek let,“ uvedl starosta.

Historie výroby cukrovinek v Holešově sahá do roku 1863. Do současné továrny se přesunula v roce 1910. Sfinx tak patří mezi nejstarší továrny na cukrovinky v Česku. Součástí společnosti Nestlé je od roku 1992. Firmě Nestlé Česko loni klesl oproti roku 2021 zisk o 45 procent na 309 milionů korun. Tržby vzrostly o 13,1 procenta na 14,1 miliardy korun. V Česku ve svých továrnách Zora Olomouc a Sfinx vyrobila cukrovinky za šest miliard korun. V minulém roce firma také rozšířila svůj závod v Krupce, kde vyrábí chlazené vegetariánské a veganské pokrmy. V ČR loni zaměstnávala v průměru 1841 lidí.