Hlavní obsah
Cestování

Kam vyrazit v sobotu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavla Hladečková

Dnes mám pro vás tip na pohodový sobotní výlet, který stihnete do konce října.

Článek

Pokud patříte mezi milovníky zřícenin, jednoznačně musíte navštívit Helfenburg. Jedná se o poměrně rozsáhlou zříceninu, ležící v jižních Čechách nedaleko od Bavorova. Z věží hradu můžete obdivovat nádherný výhled do okolí. Celý komplex byl zpřístupněn veřejnosti Klubem českých turistů, kteří na zachování hradu pracují od dvacátých let minulého století.

Foto: Pavla Hladečková

Helfenburk

Zajímavost: Po dohodě můžete na zřícenině dokonce přespat.

Parkovat lze na parkovišti vzdáleném od hradu přibližně 2 km. Cesta k hradu je sice trochu do kopce, ale není to nic nesnesitelného. Cesta je asfaltová, takže nepřináší žádné větší obtíže. Ve skutečnosti jde o příjemnou procházku po asfaltové cestě mezi lesy, kde můžete obdivovat několik obrovských mravenišť.

Foto: Pavla Hladečková

Helfenburk

Zámek Dub

Samotný výlet by byl relativně krátký, takže pokud si chcete cestu trochu protáhnout, doporučujeme navštívit blízký městys Dub. Jedná se o malé městečko, které na první pohled nemusí vypadat příliš zajímavě, ale za vysokou zdí na návsi se skrývá nádherný zámek.

My jsme místo navštívili koncem jara, kdy již probíhaly další opravy, prováděné samotnými majiteli. Pan majitel odložil zednickou lžíci a souhlasil, že nás po zámku provede.

To, co jsme objevili po vstupu do interiéru, bylo naprosto nečekané. Úžasně zrekonstruované dřevěné schodiště, jednotlivé místnosti plné historického nábytku a k tomu výklad od člověka, který vášnivě vypráví o své rodině a předcích, vytvořilo nezapomenutelný zážitek. Takže vynechat tuto zastávku bylo opravdu škoda.

Foto: Pavla Hladečková

Zámek Dub

Do Dubu se můžete dostat pěšky po značené trase od parkoviště zříceniny Helfenburk, jejíž délka je přibližně 4 km. Nebo můžete cestu absolvovat autem, většina pěší trasy vede totiž po místní komunikaci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz