metro.cz

Počasí v Praze

14 °C / 13 °C

Pátek 17. května 2024. Svátek má Aneta

V MHD se naučíte třeba i zaplést. Organizátor pražské integrované dopravy slaví třicet let

  17:18
Tramvajová zastávka Palackého náměstí se včera proměnila v květinovou džungli s balonky, bonbony, nekonečnou šálou a dalšími proprietami. Tenhle možná pro někoho trochu bizarně působící výjev se objevil u budovy ministerstva zdravotnictví coby první vlaštovka vizuální kampaně Můj čas.
Zasněná kampaň Můj čas začala na Palačáku. | foto: S. SEDLECKÁ, ROPID

Regionální organizátor pražské integrované dopravy ROPID totiž letos slaví třicet let, takže je podle jeho zástupců ideální chvíle ukázat pomocí příběhů pěti různých modelových cestujících výhody MHD oproti individuální dopravě, důvody, proč cestovat právě veřejnou dopravou a také podpořit vysokou kvalitu, kterou pražská veřejná doprava nabízí.

„Společně jsme připravili vizuální kampaň, která je o fantaziích, zasnění, hravosti, ale i vlastním čase a uvědomění si, jak ho můžeme prožívat. Projekt kampaně Můj čas je něžné zastavení a možná i přenesení do jiné reality, které čas od času potřebujeme všichni,“ říká autorka fotografií Štěpánka Stein a dodává, že jí při zdobení zastávky hned pětice cestujících oznámila, že jim umělecká instalace zpříjemnila den.

Kreativní koncept připravila Sandra Sedlecká z ROPID. Hrdiny kampaně je pět postav reprezentujících různé typy cestujících prostřednictvím vizuálů pro citylighty na zastávkách či letáky v tramvajích. Od malých kluků přes interiérového architekta až po studentku na cestě za tetou na venkov.

„Hlavní myšlenka? Čas. V uspěchané době nejdražší veličina. Čas na práci, na snění, na odpočinek, na konverzaci, čas, který jsme získali ve veřejné dopravě. Čas, kdy jedu z místa na místo. Můj čas na něco skvělého,“ popisuje Sedlecká. ROPID má s kampaní velké plány i do budoucna. V následujících týdnech se tedy klidně může stát, že na „vaší“ tramvajové zastávce nastoupíte do soupravy vyzdobené pokojovkami. Přívoz jedoucí na Podhoří se zase může po pár úpravách proměnit v lodní taxík a la Holandsko. V plánu je také výzdoba celých pražských nádraží. Konkrétně třeba autobusového terminálu ve Zličíně.

„Oproti dosavadním kampaním je tahle nová mnohem křehčí, emotivnější a také snová. Samozřejmě nás do budoucna čeká komunikace s jednotlivými správci zastávek, takže nemáme přesný seznam míst, kde se třeba pokojovky objeví. Těšíme se ale například na to, že budou cestující moci v budoucnu nastoupit do tramvaje, kde budou za jízdy probíhat kurzy pletení,“ uzavírá pro deník Metro mluvčí ROPID Filip Drápal.

30 let ROPID

  • Zástupci organizátora dopravy slaví a chystají pestrý program. Turistický vlak Cyklohráček letos jezdí jubilejní desátou sezonu. Zítra vyjede na čtyřech speciálních odpoledních jízdách z Prahy do Dobřichovic, Roztok, Říčan a Měšic.
  • V sobotu vznikne v Centru architektury a městského plánování (CAMP) u Palackého náměstí dopravní kino. V průběhu dne zde zdarma poběží pohádky, dokumenty i celovečeráky, jako je Mimořádná událost či Alois Nebel.
  • V sobotu se můžete svézt historickými vozidly, která budou vyjíždět ze smíchovského nádraží. Propojí ho mimo jiné s dopravním kinem, Muzeem MHD ve Střešovicích a také s Královstvím železnic.
Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Paralelní světy, kočka a pocuchaný mozek. Bestseller Temná hmota nepřekvapuje

Strážce streamu
vydáno 17. května 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Štve vás manželka? Děti pořád jen pyskují? Šéf je blbec? Nevadí. Stačí, když si promyslíte, jaké vaše životní rozhodnutí vás do tohohle neutěšeného...  celý článek

Fanoušci MHD vymění letos na akci Autobusový den terminál metra Letňany za Letenskou pláň

vydáno 17. května 2024  5:00

„Po šesti minulých ročnících, které se konaly v terminálu u stanice metra C Letňany, se letošní akce uskuteční na zcela novém místě! V sobotu 18. května...  celý článek

Stát na zastávce jako pařez není dobrá strategie. „Mávací“ zastávky čtenáři Metra nechtějí

vydáno 16. května 2024  12:00

I když převedení všech pražských autobusových zastávek do režimu na znamení nikdo z cestujících nechce, stejně to nejspíš na magistrátu odsouhlasí. V...  celý článek

Foťte jako Botticeli! Žádné složité nastavování mobilu, stačí jen pár jednoduchých triků

vydáno 15. května 2024  12:59

Pro dobrou fotku stačí dobrý mobil... Kdepak! Všichni tušíme, že jen ve fotoaparátu to není. S kolegyní jsme se zúčastnili kurzu focení iPhonem a i s...  celý článek