Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Izrael kosí velení Hamásu. Zabil jeho „čtyřku“ i první ženu mezi kádry

  18:28
Od hrůzného masakru Izraelců ze 7. října přibývá zpráv o tom, že izraelské bezpečnostní složky zabily některého velitele hnutí Hamás, které bezprecedentní útok spáchalo. Izrael mu slíbil naprosté zničení. Koho už se tedy armádě podařilo „sundat“? Podívejte se na náš přehled. Mezi zneškodněnými je „číslo čtyři“ i první žena ve vedení teroristické organizace.
Jeden ze zneškodněných velitelů palestinského hnutí Hamás Ajman Nofal na...

Jeden ze zneškodněných velitelů palestinského hnutí Hamás Ajman Nofal na archivní fotografii (29. prosince 2021) | foto: Profimedia.cz

„Plánujeme dostat úplně všechny tyto lidi – každého jednoho z nich,“ slíbil po masakru ze 7. října mluvčí izraelské armády Richard Hecht. A už pár dní po tragické sobotě Izraelci zneškodnili dva ministry Hamásu, šéfa resortu hospodářství Džaváda Šamála a ministra národních vztahů Zakaríju Mámara. Zemřeli při náletu na město Chán Júnis na jihu Gazy. To byl však jen začátek.

Jedním z nejhodnotnějších úlovků na pomyslném seznamu teroristů, podle kterého nyní izraelská armáda kosí jednoho velitele Hamásu za druhým, je Ajman Nofal přezdívaný abú Ahmad. Dostala ho při náletu na uprchlický tábor Bureij v centrální části Gazy. Jeho smrt v úterý potvrdily jak izraelská armáda, jež ho popsala coby „jednu z nejdominantnějších osobností Hamásu“, tak vojenské křídlo hnutí.

Hamás rozjel „videodžihád“, na sítích získává příznivce pro odpor k Izraeli

Nofal působil v generálním vojenském výboru brigády Izz ad-Dína al-Kassáma, která je největší a nejlépe vybavenou skupinou v rámci Hamásu. „Řídil mnoho útoků na izraelské civilisty a podílel se na plánování únosu Gilada Šalita,“ uvádí IDF. Vojáka v roce 2006 zajali teroristé a pět let ho drželi v Gaze. Nakonec se ho podařilo osvobodit díky výměně za 1027 palestinských vězňů.

Abú Ahmad stál také za vznikem „společné operační místnosti“, kde Hamás koordinoval své akce spolu s dalšími islamistickými skupinami, jako je třeba Islámský džihád. A podle odborníka na palestinské militantní skupiny z univerzity v Tel Avivu Michaela Milshteina byl Nofal „číslo čtyři“ v hierarchii velení Hamásu.

Jeho smrt je tak pro izraelské jednotky, jež právě připravují pozemní operaci v Gaze, „velmi dobrou zprávou“. „Den za dnem ve velení pozorujeme větší a větší škody a je to čím dál vážnější,“ řekl Milshtein pro Newsweek. „(Hamás) to skutečně velice naštvalo,“ dodal s tím, že se na izraelská města snesla sprška raket poté, co byla Nofalova smrt oznámena.

Týden po bezprecedentním vpádu Hamásu do Izraele se navíc armáda pochlubila, že zabila velitele vzdušných sil hnutí Muráda abú Muráda, který se velkou měrou podílel na organizaci masakrů z osudného víkendu a také na výcviku radikálů.

Pomocí dronu pak IDF odstranila i sedmatřicetiletého Alího Kadího, který přímo vedl jeden z přeshraničních útoků. „Pod zpravodajským vedením (tajné služby) Šin bet a Ředitelství vojenské rozvědky zavraždilo letadlo IDF Alího Kadího, šéfa komanda teroristické organizace Hamás Nuchba, který vedl teroristický útok v obcích v okolí Gazy,“ uvedla armáda.

Kadí byl v roce 2005 odsouzen na doživotí v izraelském vězení poté, co v roce 2005 zavraždil svého zaměstnavatele z továrny na cukrovinky Sassona Nouriela. Už o šest let později byl však propuštěn a deportován do Gazy v rámci výměny vězňů za vojáka Šalita. Terorista plánoval i další útoky, Izraelci však jeho skupinu po Nourielově smrti odhalili, píše Ynet News.

Neunikl ani velitel námořnictva

V pondělí se armáda zase úspěšně zbavila Osamy Mazíního, vysoce postaveného člena politického vedení Hamásu a šéfa poradního výboru Šúra. Problémy už nebude dělat ani Muetaz Eid, velitel jižního okrsku národní bezpečnosti Hamásu.

Izraelské bezpečnostní složky rovněž „sundaly“ i člověka přímo odpovědného za masakr v kibucech Nirim a Nir Oz a vůdce jižní spojky Nuchby Billala Kedru. Během vraždění v Nirimu zemřel i Čechoizraelec Oran Elfasi.

Obětí běsnění Hamásu byl i 22letý Čech. V Izraeli byl na návštěvě přítelkyně

Nynější odplata se však netýká jen mužů. Nejnověji se IDF podařilo zabít i první ženu v úzkém politickém vedení Hamásu Džamílu Šantíovou. Osmašedesátiletá zakladatelka ženského hnutí uvnitř organizace nyní seděla v palestinské legislativní radě.

Byla také vdovou po jednom ze zakladatelů Hamásu Abdalu Azízi Rantisím, kterého izraelské letectvo zneškodnilo už během druhé intifády v roce 2004. V případě úmrtí Šantíové však není jasné, zda byla přímým cílem izraelského úderu, nebo vedlejší obětí, podotýká britská stanice BBC.

Kromě Šantíové navíc zahynul i Rafát abú Hilál, šéf vojenského křídla organizace Výbor lidového odporu (PRC). Ten je třetí největší ozbrojenou organizace v Pásmu Gazy po Hamásu a Islámském džihádu.

Satelitní pohled na město Rafáh na jihu Gazy, kde se tísní asi 1,4 milionu uprchlíků (7. února 2024)

Agentura Reuters pak informovala, že izraelský úder usmrtil šéfa bezpečnostních sil Džiháda Mhasína a členy jeho rodiny v jejich domě. Dalšího z vůdců Hamásu Hasana Júsifa izraelské ozbrojené složky zatkly na Západním břehu Jordánu.

Také ve středu armáda oznámila, že zabila dva velitele. Tímto úderem Hamás přišel o Muhammada Awdalláha, který dohlížel na protitankové řízené střely v hlavním městě Gazy, a Akrama Hijaziho. Ten velel námořním silám Hamásu a podle portálu The Jerusalem Post také pašoval zbraně a v minulosti řídil několik teroristických útoků na Izrael.

Kdo ještě zbývá?

Nejvyšším politickým lídrem Hamásu je Ismaíl Haníja. Mezi Palestinci je známý nejméně už od roku 2006, kdy Hamás vyhrál volby a jmenoval ho palestinským premiérem. Muž, který je považován za klidného pragmatika, je zcela jistě na prvním místě izraelského „hit listu“.

V mládí byl mimo jiné členem studentské větve egyptského Muslimského bratrstva a k Hamásu se přidal v roce 1987, kdy vznikal. Několikrát skončil v izraelském vězení a dočasně byl vyhoštěn do Libanonu. Když teroristé vraždili obyvatele izraelských vesnic, Haníja se podle AFP připojil k dalším velitelům Hamásu, aby se společně pomodlili a „poděkovali Alláhovi za toto vítězství“.

Zatímco však Palestince vyzývá, aby neopouštěli Gazu ani během izraelské odvety, sám Haníja je dlouhodobě bezpečně ukrytý ve své vile v Kataru. Úterní nálet nicméně zabil až čtrnáct členů jeho rodiny, včetně bratra a synovce.

Dalším izraelským cílem je i „nepolapitelný“ Muhammad Dajf, velitel ozbrojeného křídla Hamásu. Izrael se ho údajně pokusil zabít už nejméně šestkrát a coby mezinárodně hledaného teroristu ho na svém seznamu mají i Spojené státy. Po posledním atentátu je podle nepotvrzených zpráv ochrnutý a potřebuje invalidní vozík. Izraelci mu přezdívají Kočka s devíti životy.

Ukazuje jen svůj stín. Kdo je terorista, který z tunelů zosnoval útok na Izrael

Dajf přímo stojí za „izraelským 11. zářím“. Sám masakr nazývá bouří al-Aksá a jeho hlas je slyšet ve zveřejněném vzkazu Hamásu. Ten muže, jehož pravděpodobné místo úkrytu ani současný vzhled nejsou známé, označuje za svého „šéfa štábu“. O mistrovi převleků se veřejně ví jen málo, třeba že se narodil v roce 1965 v gazanském uprchlickém táboře ve městě Chán Júnis. S Hamásem je Dajf spojen od osmdesátých let a podílel se na mnoha jeho operacích, včetně únosů vojáků a sebevražedných atentátů.

Významnou postavou Hamásu je pak i Jahjá Sinvár, který je nyní politickým lídrem hnutí přímo v Gaze. Založil bezpečnostní službu Hamásu známou jako Majd, která řídí záležitosti vnitřní bezpečnosti, vyšetřuje podezřelé izraelské agenty a pátrá po příslušnících izraelských zpravodajských a bezpečnostních služeb.

Sinvár mluví plynně hebrejsky a v izraelských věznicích strávil třiadvacet let. I on se na svobodu dostal díky výměně za Gilada Šalita. Podle AFP je „ministrem obrany“ hnutí a vášnivým zastáncem vojenského odporu proti Izraeli. Jeho jménem však seznam izraelských bezpečnostních složek zdaleka nekončí.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video zachytilo atentát na Roberta Fica

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...