Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vadí mi osobnosti za politickým zenitem. Dinosaury jako Bendu či Svobodu tam nechci, říká volička ODS Michaela Blažková

Michaela Blažková pochází z pravicové rodiny. Posledně volila ODS, na které se jí ale nezamlouvá, že ve straně pořád působí několik „politických dinosaurů“. Mezi ně řadí Pavla Blažka, Marka Bendu nebo Bohuslava Svobodu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Michaela Blažková pochází z pravicové rodiny. Posledně volila ODS, na které se jí ale nezamlouvá, že ve straně pořád působí několik „politických dinosaurů“. Mezi ně řadí Pavla Blažka, Marka Bendu nebo Bohuslava Svobodu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Miniprofil: Deset voličů, deset různých pohledů na vládní koalici. Deník N v reportážním seriálu mapuje názory těch, kteří v minulých sněmovních volbách hlasovali pro jednu ze stran pětikoalice. Každého respondenta představujeme v krátkém medailonku – tentokrát devětatřicetiletou podnikatelku Michaelu Blažkovou z Prahy, která v minulých volbách volila ODS.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rodačku z východních Čech přivedlo do Prahy studium historie, z níž získala doktorský titul. Dnes se ale Michaela Blažková živí něčím zcela jiným –⁠ podniká v organizování různých eventů od večírků přes konference až po soutěž Muž roku, na jejíž přípravě se podílí.

Michaelini rodiče začali hned po revoluci podnikat. Otec měl autodílnu a prodával náhradní díly na náklaďáky, matka byla účetní. Oba se řadí mezi voliče ODS, což podnikatelku ovlivnilo.

„Byla jsem vychovaná v tom, že si člověk musí vždycky odpracovat to, čeho chce dosáhnout. Levicové strany si kupují voliče a nehledí, co to dělá s veřejnými rozpočty,“ popisuje své pravicové přesvědčení Michaela.

„Piráti jsou nečitelní a radikální“

Ona sama není skalní voličkou občanských demokratů. Třeba v posledních volbách na pražský magistrát například volila hnutí STAN, protože nechtěla dát hlas dnešnímu primátorovi za ODS Bohuslavu Svobodovi.

„Na ODS mi všeobecně vadí, že jsou ve straně některé osobnosti, které jsou podle mě za politickým zenitem. Jsou to takoví političtí dinosauři,“ vysvětluje Michaela.

Michaelu Blažkovou od jejího pravicového náhledu na svět nezviklalo ani studium na filozofické fakultě, kde se kolem ní pohybovali samí levičáci. „Pořád si myslím, že bez práce nejsou koláče,“ říká k tomu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Mezi dinosaury v rámci občanských demokratů řadí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Časosběr

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější