USA: Sněmovna reprezentantů zpracuje zákon, který umožní Bidenovi použít sílu vůči íránským proxies

20. 10. 2023

čas čtení 5 minut
Republikáni ve Sněmovně reprezentantů sepisují autorizaci, která by prezidentu Joe Bidenovi umožnila udeřit na Íránem podporované proxy síly po celém Blízkém východě, pokud válka mezi Izraelem a Hamásem eskaluje do širšího regionálního konfliktu, upozorňuje Bryant Harris.

Předseda výboru pro zahraniční věci Mike McCaul z Texasu v úterý řekl Defense News, že připravuje návrh zákona pro případ, že by libanonská militantní skupina Hizballáh podporovaná Íránem vystupňovala své útoky na Izrael.

Vyhlídka na eskalaci přichází v době, kdy Izrael pokračuje v týdenním leteckém bombardování Palestinců v pásmu Gazy po masakru ze strany Hamásu a únosech Izraelců. Hamás také pokračuje v odpalování raket na Izrael.

"Je to něco, na co se musíme připravit, pokud se Hizballáh skutečně zapojí," řekl McCaul. "Administrativa nemá oprávnění zasáhnout nějaké íránské proxies. Takže, ať už je to Hizballáh, Hamás, vojenští šíitští proxies v Iráku – nemají podle amerických zákonů oprávnění k útoku."

McCaul v pondělí řekl CNN, že připravuje Autorizaci pro použití vojenské síly (AUMF) a řekl: "Doufám, že tento zákon nikdy nebudu muset podepsat." Řekl reportérům, že dává přednost AUMF "s plnou podporou Kongresu Spojených států", který by se zaměřil na konkrétní skupiny napojené na Írán bez geografických omezení.

Republikán Gregory Meeks z New Yorku, přední demokrat ve výboru pro zahraniční věci, řekl Defense News, že si myslí, že McCaulův návrh zákona je "předčasný".

"Pokud bude potřeba AUMF, (Bidenova) administrativa ho předloží," řekl Meeks. "Administrativa nyní velmi tvrdě pracuje na tom, aby... dala přísná varování Íránu a Hizballáhu, což je věc, kterou je třeba udělat, abychom se pokusili o deeskalaci. Takže si nemyslím, že bychom to měli eskalovat."

Írán pohrozil, že použije své proxies v celém regionu, aby otevřel nové fronty ve válce, pokud bude Izrael pokračovat ve svých plánech na pozemní invazi do Gazy, přičemž íránský ministr zahraničí Hossein Amir-Abdollahian ještě v úterý pohrozil "preventivní" akcí.

Bidenova administrativa v reakci na válku mezi Izraelem a Hamásem vyslala do východního Středomoří dvě úderné skupiny letadlových lodí – USS Ford a USS Eisenhower. Ministr obrany Lloyd Austin také nařídil zhruba 2 000 vojákům, aby se připravili na nasazení na Blízkém východě v podpůrných rolích pro Izrael.

Izrael a Hizballáh se od prvních útoků Hamásu minulý týden navzájem ostřelují na libanonské hranici a USA se obávají širší eskalace.

Bidenova administrativa varovala Írán a Hizballáh, aby do války nezasahovaly. Bílý dům také diskutoval o použití vojenské síly, pokud Hizballáh zasáhne, informoval v úterý Axios.

Ústava USA a zákon o válečných pravomocích stanoví, že pouze Kongres může zmocnit prezidenta k použití vojenské síly v cizí válce, s výjimkou případů sebeobrany. Předchozí administrativy obou stran to ignorovaly a prováděly nepovolené údery v místech, jako je Sýrie a Libye, a odvolávaly se na prezidentovy pravomoci jako na vrchního velitele.

Kongres se v posledních letech snažil znovu potvrdit své válečné pravomoci.

Senát v březnu hlasoval poměrem hlasů 66:30 pro zrušení AUMF z války v Iráku z roku 2002, který bývalý prezident Donald Trump použil jako součást právního ospravedlnění svého zabití velitele íránských jednotek Kuds generála Kásima Sulejmáního v Iráku v roce 2021.

McCaul argumentoval proti přímému zrušení AUMF z války v Iráku. Jeho výbor ji zahrnuje do širšího úsilí o zrušení a nahrazení AUMF z roku 2001, který byl schválen po útocích z 11. září 2001 na al-Kájdu v Afghánistánu. Čtyři prezidenti od té doby využili vojenské povolení z roku 2001 k ospravedlnění více než 40 vojenských operací v nejméně 19 zemích po celém světě, včetně Iráku a Sýrie.

USA mají asi 2 500 vojáků umístěných v Iráku a zhruba dalších 900 v Sýrii v rámci AUMF z roku 2001. Íránem podporované milice sporadicky útočí na americké jednotky umístěné v obou zemích. Biden v roce 2021 nařídil odvetné údery proti Íránem podporovaným milicím v Sýrii a Iráku poté, co zaútočily na americké vojáky.

Předchozí snahy Kongresu zrušit a nahradit AUMF z roku 2001 ztroskotaly na rozporech v otázkách, jako je rozsah a geografická omezení při jeho výměně.

Sněmovna reprezentantů navíc stále postrádá předsedu poté, co sesazení republikána Kevina McCarthyho z Kalifornie tento měsíc zastavilo její činnost. Republikán Jim Jordan z Ohia v úterý nedokázal získat 217 hlasů potřebných pro tuto pozici.

Pokračující izraelské nálety dosud zabily asi 2 750 Palestinců, včetně civilistů a více než 1 000 dětí, uvedlo ministerstvo zdravotnictví Gazy. Počáteční útoky Hamásu, které zažehly válku, zabily podle izraelských úřadů zhruba 1 400 Izraelců, včetně civilistů a téměř 450 dětí.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant nařídil "úplné obléhání" Gazy a před týdnem odřízl od dodávek vody, potravin, paliva a elektřiny do hustě obydleného pásu se zhruba 2,1 miliony obyvatel.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1961

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2023