Americké, evropské a izraelské zpravodajské zdroje: Hamás výrazně nadsadil počet obětí na parkovišti nemocnice

20. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
Americké, izraelské a evropské zpravodajské služby mají za to, že výbuch v nemocnici Al-Ahli v Gaze 17. října mohl zabít "maximálně několik desítek lidí".

"Pokud víme, Izrael na nemocnici nezaútočil. Snímky a záběry dále naznačují, že raketa byla vypálena z Gazy a dopadla poblíž nemocnice, spíše než aby ji zasáhla," řekl reportérům vysoký důstojník americké obranné zpravodajské agentury.

Důstojník amerického letectva, který pracoval na bombovém útoku v Al Ahli, poznamenal, že ani USA, ani Izrael přesně nevědí, kolik lidí mohlo při výbuchu zemřít.

"Zpravodajské služby, naše i izraelské, hovoří maximálně o několika desítkách mrtvých. Nechci říkat, že to není tragédie, ale je to další případ značného přehánění a naprostých lží ze strany Hamásu. Palestinci, ne Izrael, jsou zodpovědní," dodal.

Evropské zdroje odhadují počet obětí na parkovisšti nemocnice na 10-50 osob.

Večer 17. října došlo k výbuchu poblíž nemocnice Al-Ahli ve městě Gaza. Úřady v pásmu Gazy kontrolované Hamásem o několik hodin později oznámily, že v nemocnici zemřelo 300 až 800 lidí. Druhý den uvedly, že zemřelo 471 lidí, dalších 28 je v kritickém stavu a 314 lidí utrpělo různá zranění. Stále však nejsou k dispozici přesné a spolehlivé údaje o počtu obětí.

Hamás obvinil z ostřelování nemocnice IDF. Izrael uvedl, že na místo nezaútočil. Podle izraelské armády došlo k explozi kvůli neúspěšnému odpálení rakety teroristy skupiny Islámský džihád ze hřbitova v bezprostřední blízkosti Al Ahli.

Na základě analýzy leteckých snímků, zachycených rozhovorů militantů Hamásu a informací z otevřených zdrojů se americké úřady přiklánějí k názoru, že Izrael nebyl zapojen do výbuchu v nemocnici v Gaze.

Zdroj v angličtině: ZDE

Zdroj ve francouzštině: ZDE

1
Vytisknout
2332

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2023