Největší cestovatelsko – outdoorový festival v ČR se blíží! Už 11. – 12. 11. 2023 je pro vás připraveno přes 80 přednášek

Největší cestovatelsko – outdoorový festival v ČR se blíží! Už 11. – 12. 11. 2023 je pro vás připraveno přes 80 přednášek

Miluješ cestování? Nevíš, kam příště? Nebo potřebuješ konkrétní tipy na cesty? Podrobně více než 40 cestovatelských destinací, setkání se známými osobnostmi, praktické rady. Budeš mít velký prostor se ptát – všichni přednášející jsou odborníci na dané země.

Pavel Svoboda nám ukáže tajné kouty Peru, Petr Horký provede Srí Lankou a Pepa Vrtal ukáže Kappadokii z pohledu Fotra na cestách. Michal Orsava nás naučí, jak dělat cestovatelská videjka. S dalšími desítkami průvodců a cestovatelů se podíváme například do Jordánska, Ománu, Jemenu, Maroka, Mexika, Bolívie, Japonska, Thajska, Vietnamu, Nepálu, Indie, Ugandy a na safari se rozjedeme do Tanzanie, Namibie a Keni. Čeká nás taky krásná příroda Nového Zélandu, Sokotry nebo Patagonie. V Evropě navštívíme Švýcarsko, portugalskou Madeiru i Azory, španělské ostrovy Mallorku, Menorku a Ibizu, Albánii či Šicberky. Norsko prozkoumáme v létě i při zimních přechodech. Nezapomínáme ani na smysluplnou pomoc – pojďme se spolu podívat, jak se zachraňují zvířata před pytláky a stinnou stránkou turismu. A máme pro vás také zábavný kurz udržitelného cestování, života v dodávce, kurz focení mobilem nebo si můžete během cestovatelské seznamky Lůcy Kutrové hravě najít parťáka.

Kde a kdy festival probíhá?

Na Festival OBZORY se můžete těšit 11. – 12. 11. 2023 v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, na adrese: Náměstí Jana Palacha 2. Pro ty, kdo přijedou metrech, vystupte na zastávce „Staroměstská“ – metro A.

Kde sehnat vstupenky?

Vstupenky můžete zakoupit osobně, přímo v dny konání, nebo online. Pokud chcete koupi nechat na poslední chvíli, může se stát, že bude vyprodáno. Loňské ročníky byl obrovský zájem, takže doporučujeme zajistit si vstupenky online.

K on-line nákupu vstupenek navíc dostaneš BONUSY:

SPECIÁLNÍ BALÍČEK: Poukázka na nákup stylového oblečení BUSHMAN v hodnotě 2.000,- + ZDARMA k tomu jednodenní vstupenka na Festival OBZORY v hodnotě 499,-. Celkem za 1.999,- Kč

obzory poukaz bushman

Program

Pokud chcete slyšet co nejvíce přednášek, které vás zajímají, nezapomeňte si ještě před návštěvou pořádně prostudovat program. Celkem se bude přednášet v 8 sálech, tak ať vše stihnete! Témata přednášek jsou rozdělené do několika kategorií, abyste snadno našli to, co hledáte:

A na co se tedy můžete těšit? Zde je malá ukázka:

Sobota 11. 11. 2023 | 09:30–10:30STOPEM DO MAROKA a zase zpět, Šebestián Bok (SÁL PIK ALIBABA)

Když jsem 6. ledna dokončil svoje první zkouškové, bylo mi jasné, že nechci sedět na zadku. Týden na to balím batoh a vyrážím. Vydejte se se mnou na cestu do země hašiše, pouličního fotbalu a obrovské pohostinnosti. Jako vždy to bude trochu neřízená jízda, korigovaná pouze osudem. Zažijeme nezapomenutelná setkání, budeme se ztrácet v medínách, skočíme si i do hor a uvidíme překrásné přírodní scenérie. Trochu nás skolí nečekaná nemoc a časově téměř nemožnou jízdu na Saharu nám zajistí osudová náhoda. Je to země krásná, ale také to má svoje mouchy a pro místní zde není život nejlehčí. Přesto na mě všichni nadšeně křičí: WELCOME TO MAROCO!

STOPEM DO MAROKA a zase zpět, Šebestián Bok
STOPEM DO MAROKA a zase zpět, Šebestián Bok

Sobota 11. 11. 2023 | 09:30–11:00PĚŠKY PATAGONIÍ až na konec světa, Alča a Mája z Aawesome (SÁL KOLUMBUS)

Alča a Mája se po cestě kolem světa a přechodu Pacifické hřebenovky vydaly pěšky až na jižní konec světa. Měsíce šly samy chilskými a argentinskými Andami směrem na jih mezi aktivními sopkami, neprostupným pralesem i po nekonečných ledovcích a hledaly dávno zapadlé stezky. I když byla tato cesta těžší, i tentokrát jim pomohlo ukulele a zabránilo každé trudomyslnosti.

Přijďte si v bezpečí vychutnat nádhery, pro které šly holky i za hranice svého strachu.

Patagonie, Mája a Alča
Patagonie, Mája a Alča

Sobota 11. 11. 2023 | 16:00–17:00Čarokrásná KAPPADOKIE, Josef Vrtal (SÁL ALDABRA)

Oblast s pohádkovými skalními útvary, jeden z nejkrásnějších regionů Turecka. V létě v balónu, v zimě na lyžích, s malýma dětma, vlastním autem a karavanem.

Čarokrásná Kappadokie, Josef Vrtal
Josef Vrtal, Čarokrásná Kappadokie

Sobota 11. 11. 2023 | 17:30–19:00Návrat do PERU, Pavel Svoboda (SÁL ALDABRA)

Rozehřejeme se treky v centrálním Peru i dobrodružnou cestou po stopách českých vědců k pramenům Amazonky. Fotografem na několikadenním poutnickém festivalu vysoko v Andách? Tradiční tance masek, silné spirituálno v řídkém horském vzduchu.

Navštívíme mystické, málo známé incké památky. Dlouhý trek kolem posvátné šestitisícové hory Ausangate, výstup na sopku s výškou Kilimandžára, či noc k v kaktusovém lese, barevné zážitky přicházejí na každém kroku. Peru je krásná, divoká a stále dobrodružná země.

Peru, Pavel Svoboda
Peru, Pavel Svoboda

Neděle 12. 11. 2023 | 12:00–13:00INDIE – svatí muži a rituály z Váranasí, Vojtěch Vlk (SÁL BATTÚTA)

Váránasí je pro hinduisty nejdůležitějším městem na světě, však ho také založil sám Šiva. Jedno z nejdéle obydlených míst na Zemi leží na břehu posvátné řeky Gangy, která jako pokračování Mléčné dráhy stéká z nebes. Klikaté uličky, tak typické pro starobylou část města, dokáží člověka zmást i po několikáté návštěvě. Avšak to, co je opravdu důležité, probíhá na břehu posvátné řeky Gangy. Brahmíni vysedávají na svých pletených rohožích a žehnají příchozím. Svatí muži – sádhuové, se potulují a žebrají o almužnu, vysedávají ve svých prostých ašrámech u ohně a meditují nebo provádí rituální koupele v řece Ganze. Večer pak brahmíni vedou rituály Ganga Aarti, které přitahují věřící i turisty.

Za monotónních recitací směřují procesí pozůstalých k břehům řeky, kde probíhají několikadenní pohřební rituály a kremace jejich blízkých. Mnoho lidí přichází do Váránasí zemřít, jiní šetří celý život, aby mohli být spáleni zrovna tady – kdo ve Váránasí zemře, dosáhne okamžitě mókši a vymaní se z koloběhu životů. Gháty – schody do vody – se táhnou několik kilometrů. Hlavní ghát vyhrazený pro spalování mrtvých se nazývá Manikarnika a pohřební obřady zde řídí již několik tisíc let jedna rodina. Péče o toto místo se dědí z otce na syna. Pro hinduistu je nesmírně důležité, aby byl spálen právě na tomto místě, nicméně na menším ze dvou ghátů může být spálen vyznavač jakéhokoliv náboženství. Denně je zde spáleno a vhozeno do Gangy asi na 400 těl.

Indie, Vojtěch Vlk
Indie, Vojtěch Vlk

Neděle 12. 11. 2023 | 13:30–14:30THAJSKO – zemí bílého slona, David Hainall (SÁL BATTÚTA)

Siam, nebo chcete-li Thajsko, je úžasná země jihovýchodní Asie, kterou většina z nás zná nejspíš díky světoznámým plážím, průzračně čisté vodě a možná se řadě z nás do povědomí zapsala díky sexuální turistice. Ale to rozhodně není všechno, co tato země nabízí. Bohatá historie plná příběhů, nádherná příroda, pestrobarevná paleta původních národů se svéráznými zvyky a obyčeji, tržiště, stánky a vynikající jídlo na ulici nebo náboženské tradice hluboce zakořeněné v běžném denním bytí a žití zdejších lidí. Na severu Thajska se v okolí Chiang Mai budeme toulat v divoké přírodě národních parků s nespočtem nespoutaných říčních toků, vodopádů i krajinou původních vesnic, rýžových polí, čajovníkových plantáží i nádherných chrámů. Navštívíme i legendami opředené a obchodem s drogami nechvalně známé trojmezí mezi Thajskem, Myanmarem a Laosem, známé jako Golden Triangle. Na závěr se zastavíme na liduprázdných plážích a v mangovníkových porostech ostrova Ko Lanta a v okolí Ao Nangu.

Thajsko, David Hainall
Thajsko, David Hainall

Neděle 12. 11. 2023 | 18:00–19:00 – JAPONSKO – chrámy, sakury, města i tajná zákoutí, Vojta Lokša (SÁL BATTÚTA)

Japonsko – země nejen mnoha kontrastů, ale také mnoha stereotypů. Je Japonsko opravdu přelidněná země, kde se nedá hnout? Je opravdu nejlepší věc v Japonsku vyrazit v době kvetoucích sakur? A kam a kdy vyrazit, když mě zajímá víc než přeplněné Unesco památky? O více i méně tradičních cestách po Japonsku bude vyprávět Vojta Lokša, který do Japonska jezdí pravidelně více než 10 let.

JAPONSKO – chrámy, sakury, města i tajná zákoutí, Vojta Lokša
JAPONSKO – chrámy, sakury, města i tajná zákoutí, Vojta Lokša

Doprovodný program

Odpočiňte si od přednášek a jděte si zatancovat, zacvičit jógu, zahrát na bubny, ochutnat čajový rituál, relaxovat malováním hennou na workshopech. Zažijete svět všemi smysly.

Na Festivalu ochutnáš exotické dobroty z celého světa (Vietnam, Indie, Afrika…). Najdeš i stánek s výtečnými orientálními zákusky a kávou. Čeká tě taky příjemná siesta s ochutnávkou španělského vína a mandlí zdarma.

Nenechávejte děti doma. Festival OBZORY Je pro celou rodinu! Pro školní děti jsme připravili plnohodnotný víkendový cestovatelsko – outdoorový festiválek MINI OBZORY. Interaktivní formou se naučí základy bezpečného pohybu v horách, první pomoci i oblíbeného bushcraftu, vyzkouší malování mandal, africký tanec a bubnování. Malé děti můžete zdarma nechat na hlídání paní učitelce v africké vesničce, kde vám namalují obrázky, navlečou korálky nebo si vyrobí hračky z odpadků. 

Chodby festivalu jsou vyzdobeny krásnými fotkami, které mají navíc své hluboké příběhy. A tak se s kávou v ruce můžete zastavit a v soukromí dozvědět něco navíc!

Jak můžete vidět, program je naplněný až k prasknutí. Nezapomeňte si proto pořádně prostudovat všechny přednášky, ať vám nic neuteče, a budeme se vás těšit už 11. – 12. 11. 2023 na největším cestovatelsko – outdoorovém festivalu OBZORY!

Obzory

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: