Filla má před klíčovou bitvou nadějnou pozici. Déšť a mimořádné body ale mohou hrát proti němu

S náskokem 34 bodů přijíždí Michal Filla na závěrečný podnik superbikového hodnocení seriálu Alpe Adria v chorvatském Grobniku. Český jezdec je sice k obhajobě loňského titulu blízko, s výsledky šampionátu ale ještě může zamávat speciální bodovací systém a s největší pravděpodobností i deštivé počasí.

„Budu se snažit jet co nejlépe a bez chyb. Byl bych moc rád, kdyby se mi podařilo zajistit titul už po sobotním závodě,“ má jezdec stáje Barni Spark Ducati jasno o svých cílech.

Za normálních okolností by byl zmíněný scénář reálný. Stačilo by totiž, aby Fillův náskok zůstal nad hranicí 25 bodů, což by za jistých okolností bylo možné i v případě, že by český jezdec prohrál se svým nejbližším pronásledovatelem Hannesem Schafzahlem. Chorvatské závody ale budou trochu specifické.

Podle pravidel totiž bude možné v každé jízdě získat o 50 % více bodů než při předchozích letošních závodech. Místo 25 bodů tak bude vítěz každé jízdy brát hned 37,5 bodu. To znamená, že 75 bodů je stále ve hře. Díky této speciální matematice má kromě Filly a Schafzahla stále šanci na titul také třetí Ireneusz Sikora. Zde už se ale pohybujeme v hodně teoretické rovině, neboť Polákovo manko na Fillu činí 72 bodů.

„Určitě není nic rozhodnuto,“ uvědomuje si český závodník. „Stát se může stát cokoli. Musíme se proto soustředit a snažit se až do konce,“ dodává.

Kromě mimořádných bodů je tu ale ještě jeden „strašák“, který by mohl Fillovu cestu za titulem zkomplikovat – mokro. Podle předpovědi počasí by totiž mělo po celý víkend pršet. V podobných podmínkách už Alpe Adria v Grobniku závodila v srpnu a tehdy pro Fillu nešlo o vydařený víkend. Zatímco v prvním závodě skončil čtvrtý, ve druhém obsadil pátou pozici. K těmto výsledkům se musel po nevydařené kvalifikaci probíjet ze sedmého místa. Šlo o jediné dva z dosavadních letošních deseti závodů, ve kterých se 42letý jezdec nedostal na stupně vítězů.

„Nedá se nic dělat, podmínky budou pro všechny stejné. Mokro je ale samozřejmě o dost ošidnější a Hannes Schafzahl je navíc na vodě opravdu rychlý. Udělám ale vše pro to, abych byl se svým výkonem spokojený,“ říká Filla.

Zatímco v sobotu závod odstartuje v 16:15 hodin, poslední jízda sezony se uskuteční v neděli od 15:05. V obou případech se pojede na 13 kol.

Foto: Grobnik Circuit

 

Autor

Dušan Bouzek

Motoristický novinář, který se specializuje na české a slovenské okruhové závodění a české jezdce. Intenzivně se věnuje zónovému mistrovství FIA CEZ, seriálům ESET Cup, TCR Eastern Europe i kartingu.